triops

Inhoud:

Intro
Zorg
Dagboek
Soorten
Links

Vragen over Triops? Stel ze nu op het forum (registratie niet vereist!)

Intro

Op deze pagina ga ik de resultaten bijhouden van het kweken en isoleren van eieren van Triops, in het bijzonder de soort Triops longicaudatus. Dit is de soort die van nature voorkomt in Amerika. Later hoop ik meer soorten te kunnen houden.

Triops zijn kleine schaaldieren van de orde Notostraca die al 200-300 miljoen jaar dezelfde vorm hebben behouden en om die reden ook zijn geclassificeerd als levend fossiel. Ze leven niet lang, slechts een maand of anderhalf maar ontwikkelen zich zeer snel van larve tot volwassen exemplaar.

De reden van hun korte levensduur is de habitat waarin ze normaal leven, tijdelijke poelen in woestijnachtige omgevingen. Om te overleven groeien ze zeer snel op, leggen dan eieren en sterven dan. Als de poel opnieuw wordt gevuld door regenwater komen de eieren uit en begint een nieuwe cyclus. Dit is eenvoudig in een aquarium te realiseren door na de sterfte van de dieren de bak geheel te laten opdrogen en na een aantal weken weer opnieuw te vullen. Er zal dan een nieuwe generatie Triops “uit het niets” onstaan.

Triops planten zich bijna altijd ongeslachtelijk voort , paringen met mannetjes zijn zeldzaam als gedrag op zich en omdat mannetjes sowieso weinig voorkomen.

Triops zijn bijzondere dieren omdat ze een zeer simpele levenswijze hebben maar toch al miljoenen jaren overleven. Ook de manier waar op ze zich voortplanten is fascinerend. Je kan bij wijze van spreken een aquarium laten opdrogen, 10 jaar in de kast zetten en weer vullen, en daarna zullen de Triops wederom door het water dartelen. Dit zijn voor mij redenen om deze bijzondere dieren verder te onderzoeken.

N.B. De Nederlandse benaming voor Triops is (leem-)kiewpootkreeft. Triops komen in Nederland en België ook voor maar zijn vrij zeldzaam, en het gaat altijd om de soort Triops cancriformis.

Zorg

Onderdeel over het houden en laten opgroeien van Triops, in ontwikkeling.

Waarom Triops houden?

Triops zijn eenvoudig te houden maar tegelijk erg fascinerende wezens. Ondanks hun eenvoudige levenswijze komen ze al ongeveer 200 miljoen jaar op aarde voor en zijn ze mogelijk de oudste nog levende diersoort op aarde. Triops zijn weinig veeleisend, ze eten bijna alles wat kleiner dan henzelf is en stellen weinig bijzondere eisen aan hun behuizing. Een bak met een zandlaag, wat licht en redelijk schoon water van iets boven de kamertemperatuur is alles wat ze nodig hebben. Als laatste betekent het houden van Triops door hun korte levensyclus geen langdurige verantwoordelijkheid zoals bij andere huisdieren. Mede daarom zouden ze geschikt kunnen voor kinderen om te leren omgaan met de verantwoordelijkheid van huisdieren houden. Sterven de dieren of vervelen ze al tijdens de eerste cyclus dan kan alles weggezet worden om er later nog eens naar te kijken.

Behuizing

Triops hebben geen bijzonder onderkomen nodig. Een basisopstelling is een goedkoop plastic of glazen aquariumpje van ongeveer 30 bij 50 cm die bijvoorbeeld in de dierenwinkel verkrijgbaar zijn. Verder zal een onderkomen een laag zand moeten bevatten voor de Triops om eitjes in te leggen. Het beste is een laag fijn aquariumzand van minimaal 1cm. Meer is uiteraard beter. Het waterniveau kan je variëren van 5cm tot veel meer. Meer water is beter omdat de bak stabieler in temperatuur zal zijn en meer vuil kan absorberen voordat het water vies wordt.

De temperatuur van de bak moet overdag minimaal 22 graden zijn. Dit kan bereikt worden door een eenvoudige bureaulamp van 60 watt of meer boven de bak te zetten. Met een simpele aquariumthermometer kan de temperatuur in de gaten worden gehouden.

Triops stellen in mijn ogen weinig eisen aan het water. Diverse sites claimen dat je het beste fleswater zoals Spa Blauw kan gebruiken maar ik heb al meerdere malen water ververst met Utrechts kraanwater en dat heeft nooit tot problemen geleidt. Kijk wel uit met temperatuursverschillen, zorg dat water voor het verversen op kamertemperatuur of iets daarboven is. Een kleine bak is makkelijk vulbaar met een aantal flessen mineraalwater indien het kraanwater niet betrouwbaar is.

Uiteraard kan een onderkomen veel uitgebreider kunnen worden gemaakt. Mijn huidige opstelling bestaat uit een klein aquarium van 60 liter welke voor de helft is gevuld met water en voorzien is van een tijdsklok, een filter en een verwarming met thermostaat.

Opkweken uit eitjes

Als je met Triops begint zul je meestal in het bezit zijn gekomen van een hoeveelheid droge eitjes of een handje eitjes bevattend zand. Om de eitjes te laten uitkomen moeten ze in contact komen met schoon, mineraalarm water. Het is het handigste om Triops in een apart bakje of andere container op te kweken en later over te zetten naar het grotere onderkomen. Op die manier kun je makkelijker de voortgang in de gaten houden omdat je niet in een grote bak moet gaan zoeken naar de zeer kleine larfjes.

Triopslarven voeden zich in de eerste dagen met eencellige organismen welke net zoals henzelf  “wakker worden” als er water wordt toegevoegd. Triops setjes in de handel hebben daarom meestal een theezakje met vermalen plantenresten en ander organisch materiaal wat samen met de Triopseitjes in het water wordt gedaan. Je kan dit mengsel ook zelf maken door wat oude bladeren in vijver, aquarium of slootwater te laten weken, deze bladeren te drogen en dan te vermalen. Het verkregen poeder kan met de eitjes worden vermengd en in het water worden gedaan.

Als de eitjes in het water zijn gedaan zal het tot ongeveer 48 uur duren voor ze uitkomen. De larfjes zijn klein maar vrij makkelijk waar te nemen door hun schokkerige zwembewegingen. In deze fase hoeft er geen voedsel te worden gegeven aangezien dat al in het water aanwezig zou moeten zijn.

In een paar dagen zullen de larfjes van uiterlijk veranderen tot hun uiteindelijke vorm. Ze zullen ook meer op de bodem van de kweekbak of behuizing gaan zoeken naar voedsel. Dat is het moment waarop de dieren gevoederd moeten worden. Wat je ze voert bespreek ik in het volgende deel.

Voedsel

Triopslarven eten eencellige algen en andere organismen welke van nature in het water voorkomen. Als ze echter een paar dagen oud zijn zullen ze vast voedsel gaan eten. Alles wat organisch is zal worden opgegeten. Als de Triops jong zijn is het het beste om voedsel tot poeder te vermalen en dan aan het water toe te voegen. In principe geldt: hoe groter de Triops, hoe groffer voer er kan worden gebruikt. Te hard of te grof voer kan het beste worden geweekt of vermalen zodat het makkelijker te eten is voor de diertjes. Drijvend voeder is minder geschikt omdat de Triops primair van de bodem eten.

Als voedsel kunnen o.a. de volgende dingen worden gevoederd:

– sluierstaartkorrels (vermalen of geweekt)

– droog kattenvoer (eveneens gemalen of verwerkt)

– levend voer zoals artemia’s, tubifex en rode en witte muggelarven

– gedroogde insecten

– gekookte groenten

Als laatste nog het volgende: Voeder met mate, Triops eten alles en veel, maar door hun grootte hebben ze nooit veel voedsel nodig. Een busje sluierstaartkorrels zal waarschijnlijk maanden en maanden meegaan.

Levensyclus en voortplanting

gravende triops
Triops graaft om eitjes te leggen

Triops zijn na ca. 2 weken geslachtsrijp en zullen dan eitjes gaan leggen in het zand. Dit is duidelijk waar te nemen aangezien ze dan in het zand zullen gaan graven en de gaten waarin ze eieren leggen weer afdichten. De eitjes zijn ongeveer 1/3 mm groot en lichtbruin/oranje van kleur. In de bak zijn ze erg moeilijk te zien. Triops planten zich ongeslachtelijk voort en paringen zijn zeldzaam en ik heb ze zelf ook niet waargenomen.

Triops vertonen tijdens hun leven grofweg 3 soorten gedrag: Eten en eten zoeken, eitjes leggen en vervellen. Het vervellen is waarneembaar als een serie stuiptrekkende bewegingen waarna het dier even stilligt. Uiteindelijk zal het vel worden afgestoten. Naarmate een generatie Triops ouder wordt zal je ook meer vervellingen in het onderkomen op de bodem zien liggen.

Triops leven kort, variërend van slechts 1 dag tot 2 maanden. Kijk niet op van voortijdige sterfte. Als een aantal Triops eitjes hebben kunnen leggen is hun levenscyclus compleet en is verder leven, eten en eitjes leggen vrij optioneel. Het is uiteraard wel leuker om ze zo lang mogelijk in leven te houden aangezien ze dan groter en beter zichtbaar worden.

Zorg voor schoon water, voeder met mate en hou niet teveel Triops bij elkaar aangezien de kans op sterfte (en ook kannibalisme) dan toeneemt.

Eitjes afscheiden

afgescheiden eitjes
Afgescheiden eitjes

Triops leggen tijdens hun korte leven tientallen tot honderden eitjes. Deze eitjes blijven na het opdrogen van een tijdelijke waterpoel in de natuur achter in de de bodem. Als een poel na compleet te zijn opgedroogd weer volloopt met regenwater zullen de eitjes weer uitkomen.

Triopseitjes zijn lichter dan zand maar zwaarder dan water. Ze zijn daarom met enig werk uit het zand in een aquarium af te scheiden om ze daarna te kunnen bewaren en gedoseerd weer te laten uitkomen.

Ik heb de volgende procedure ontwikkeld voor het afscheiden van eitjes:

 • Pak een slang en emmer en hevel alles of een gedeelte van het zand uit het aquarium in de emmer. Als de hevel water aantrekt is het makkelijk om grote hoeveelheden zand snel uit de bak te verwijderen. Dit kan tijdens een levende generatie Triops maar het risico bestaat dat je ze opzuigt dus het is beter het te doen na het sterven van de laatste Triops.
 • Spoel het zand diverse malen met koud kraanwater. Laat na elke keer bijvullen met kraanwater en het omroeren van het zand alles even rusten, anders gooi je de eitjes met het spoelwater weg.
 • Roer het zand en water goed om in een cirkelbeweging zodat er een “draaikolk” in de emmer ontstaat. Bij goede verlichting zul je in het midden van de emmer een hoopje materiaal zien onstaan. Dit zijn plantenresten, stukken vervelde Triops en ander organisch spul. Hiertussen zitten ook de eitjes.
 • Nadat alles tot rust is gekomen pak je een klein glas, bijvoorbeeld een borrelglas zonder voet en schep je het hoopje “troep” in het midden van de emmer op. Doe dit beheerst omdat de eitjes makkelijk worden meegenomen door waterstromen.
 • Laat het glaasje bezinken en giet daarna een hoeveelheid van het water af.
 • Maak nu op dezelfde manier als in de emmer een draaikolk zodat het lichtere materiaal naar het midden van het glaasje zal gaan. Met een zaklamp zullen nu de eitjes zichtbaar moeten zijn.
 • Hevel of zuig de eitjes en het organische materiaal af naar een ander glas of een bakje. Ik gebruik hiervoor een luchtslangetje waarmee een kleine hoeveelheid water/organisch materiaal/eitjes opzuig en het vervolgens weer uit de slang laat lopen in een bakje of glas.
 • Laat het organisch materiaal en de eitjes opdrogen en tenminste 2 weken droog staan.

Het verkregen mengsel van eitjes en organisch materiaal kan na 2 weken te hebben gedroogd worden ingezet om een nieuwe generatie Triops op te starten. De larven die uit de eitjes komen hebben echter ook voedsel nodig in de vorm van eencellige algen en andere organismen. Dit voedsel kan je maken door een paar opgedroogde bladeren in vijver of slootwater te laten weken en daarna weer te laten opdrogen. Het bladermateriaal kan worden vermalen en samen met de Triopseitjes aan water worden toegevoegd. Als het bladermateriaal weer met water in contact komt zullen zgn “cysten” van eencellige organismen weer actief worden en het water gaan bevolken zodat de Triopslarven voldoende te eten hebben tijdens hun eerste dagen waarin ze nog geen vast voedsel eten.

Dagboek 1e kweekpoging

(check ook het fotoalbum voor alle plaatjes van de vorderingen)

Ook filmpjes gemaakt, bekijk ze hier

3/2/10:

Triops nr. 3 is vandaag overleden. Ze was al vrij sloom deze ochtend en vanavond vond ik haar levenloos terug, weggekropen onder een steen. Ze heeft ongeveer 40 dagen geleefd.

De nieuwe generatie is alweer hard aan het groeien. 3 larven, twee grote en een kleine. Spoedig zullen er weer triops door de bak heendartelen. De triops zijn dood, leve de nieuwe triops! 🙂

28/02/10:

Omdat ik mijn potje met triopseitjes even niet kon vinden had ik wat gruis wat overbleef na het filteren van het zand in een fles gedaan met gedestilleerd water erbij, met het idee om te kijken of er triops zouden verschijnen. En ja hoor, na een dag of 2-3 zwemmen er 3 triopslarven rond in het water. Blijkbaar blijven er na het grof zeven van zand voldoende eitjes haken om een nieuwe generatie te doen onstaan. Het gruis had ongeveer 2 weken droog gelegen.

Triops nr. 3 is nog steeds springlevend maar wel zichtbaar oud aan het worden.  Straks ga ik nog wat extra zand toevoegen aangezien het huidige laagje vrij dun is en de triops makkelijk totaan de glazen boden graven.

24/02/10:

De triops van de onderstaande foto is vannacht overleden. Leeftijd grofweg 30 dagen en een eindschildlengte van 3cm, totale lengte 6cm. Straks maar even een fles bronwater kopen voor de volgende generatie, ik verwacht niet dat de ander het nog dagen en dagen volhoudt.

23/02/10:


De twee triops die ik heb zijn nu ongeveer een maand oud. Helaas lijken ze al enigszins bejaard te worden. Eentje heeft afgebroken staartstukken en de ander ligt af en toe op de bodem op de kop te trappelen. Ze zijn beiden ook wat trager geworden en wat bleker in kleur. Ik vermoed dat ze niet al te lang meer hebben.

Ik ga ze echter niet zomaar opgeven, er liggen ook vellen op de bodem van de bak en Triops kunnen soms wat vaag overkomen als ze net zijn verveld.

14/02/10:

Mijn twee overgebleven Triops zijn nog steeds kerngezond en graven lekker door in het zand. Vandaag heb ik eens gekeken of er eitjes uit het zand te isoleren waren. Een klein glaasje gevuld met zand en met kraanwater een paar keer doorgespoeld. Aangezien de eitjes net iets lichter zijn dan zand zouden ze op het zand moeten komen te liggen. Met de zaklamp bijlichten en er waren inderdaad een stuk of 5 tot 10 eitjes te zien:

De eitjes zijn de lichtbruine bolletjes bovenaan. Er is ook een rode muggelarf te zien die zich had ingegraven en nog niet door de Triops is gevonden en opgegeten (Twee Triops decimeerden een geheel zakje rode muggelarven in twee dagen).

Ik heb de eitjes en het zand weer teruggegooid in de bak, als de Triops zijn overleden ga ik kijken hoeveel eitjes er in het zand terecht zijn gekomen. Ook zal ik in de toekomst van fijner en zuiverder zand gebruik gaan maken om de eitjes makkelijker te kunnen zien en scheiden. Het zand wat ik nu gebruik komt uit schildpaddenbakken en is een mix van verschillende korrelgroottes zand en vermalen stukken eierschaal (deze voert mijn vader aan de schildpadden voor extra kalk en komen dus gedeeltelijk in het zand terecht).

Verder heb ik het filter wederom aangepast en vergroot. Ik heb een Nalgene polycarbonaat literfles ontdaan van de bovenkant, aan de zijkant van gaatjes voorzien en gevuld met vulkaansteen en voor het filter een flinke dot filterwol. De waterdoorloop is nu beter en de vergrote filtermassa zou het langer moeten volhouden.

9/2/10:

De triops hieronder heeft nog even geleefd. Door een vervellingsprobleem was ze halfzijdig verlamd geraakt en gedoemd tot het draaien van rondjes op de bodem. Ze zag er ook bleker en verfrommelder uit dan de andere twee. Een uur of twee geleden leefde ze nog, maar zonet lag ze toch geheel stil in de bak. Helaas, maar twee weken is genoeg voor een Triops om eitjes te leggen voor een nieuwe generatie. En anders doen haar zusjes dat wel…

5/2/10:

Ik heb helaas een (bijna) sterfgeval, waarschijnlijk door uitputting door problemen bij het vervellen. Ik vond haar in het zand, met een half oud vel met daarin ook wat eitjes. Deze zijn ook zichtbaar op de foto hierboven, klik voor een vergroting.
Ik heb nog geprobeerd het beest geforceerd van het vel te ontdoen maar de pootjes aan haar rechterzijde bewegen niet meer dus zeer waarschijnlijk is het voor haar afgelopen. Het was ook de kleinste van de drie. Vervellingsproblemen schijnen vaker een oorzaak te zijn van vroegtijdige dood bij Triops. De andere 2 lijken nog steeds kerngezond.

3/2/10:

De Triops groeien vrolijk door. Bovenstaand plaatje is van het grootste exemplaar. Om de een of andere reden verschillen de dieren nogal van formaat, verder lijken ze kerngezond. Bij de kleinste ontbreekt een stuk van een van de staartuiteinden. Kannibalisme komt voor bij Triops, dus ik hou het in de gaten.

Ik heb ook het filtersysteem aangepast omdat de filtermassa van het pompje vrij klein was. Ik heb een plastic melkfles voorzien van gaatjes opgevuld met vulkaansteen wat ik nog had liggen en daar het pompje in geplaatst. Het water is nu merkbaar helderder.

30/1/10:

Filter aangezet om de boel wat schoner te houden. Het filter is niet enorm krachtig en de Triops zijn groot genoeg om niet opgezogen te worden. Ze vertonen ook steeds meer hun uiteindelijke kleuren. Sluierstaartkorrels vissevoer lijken ze erg lekker te vinden. Ze zijn echter nog te klein voor hele korrels, het is beter deze te pletten voor het voeren. Ik voer niet echt veel aangezien er veel organisch afval aanwezig is in de bak en omdat teveel voeren de waterkwaliteit kan aantasten.

Wat ook opvalt is dat in een bak met stilstaand water een patroon onstaat door het constante willekeurige gewoel van de Triops in het zand:

29/1/10:

Ik heb de Triops overgezet van de opkweekfles naar het aquarium. Ik heb eerst wat water vermengd om ze te laten wennen en ze een uurtje later losgelaten in de bak. Ze vermaken zich prima met graven in het zand, hun typische tijdsverdrijf gedurende hun korte leventje.

27/1/10:

Er zijn totaal 3 triops uit de eieren voortgekomen, en ze groeien als kool. Bij de diertjes zijn nu duidelijk de staart, ogen en het carapax zichtbaar. Ze zwemmen ook minder rond en zijn meer bezig in het afval onderaan de fles te rommelen, niet zo gek aangezien het uiteindelijk bodemdieren zijn.

Helaas zijn ze erg snel en moeilijk te fotograferen. Hier is toch een enigszins onscherp plaatje om te laten zien hoe hard het gaat:

25/1/10:

Er zijn nu 3 Triops te zien. De 2 van gisteren zwemmen nu door heel de fles heen, dus niet meer de omhoog-omhoog bewegingen van gister. Er is ook een nieuwe Triops uitgekomen, deze zit nog een beetje tussen omhoog-omhoog en normaal zwemmen in.

24/1/10:

Toen ik zondagavond thuis kwam zwommen er twee kleine wezentjes rond in de fles. Ze maakten de typische omhoog-omhoog bewegingen die Triops maken als ze net zijn uitgekomen.

22/1/10:

Triopskit eindelijk binnengekregen. Ik heb van de onderkant van een PET fles een tijdelijk “subaquarium” gemaakt om de Triops onder de goede omstandigheden (mineraalarm water)  op te kweken. De fles gevuld met gedestilleerd water, theezakje organisch materiaal (detritus) erbij gedaan en het geheel in het grotere aquarium gezet om op temperatuur te komen en het organisch materiaal in te laten werken op het water. Later in de avond zal ik de eitjes toevoegen en dat wordt het wachten.

In mijn aquarium is trouwens ook een levensvorm uit het niets opgedoken. Opeens merkte ik tientallen kleine zoetwaterslakken op. Deze zijn waarschijnlijk voortgekomen uit de waterplanten die ik had aangeschaft. Die slakjes moeten uitkijken, want de kans is groot dat ze door hongerige Triops worden gepakt als deze volgroeid zijn…

eerder:

Dankzij de “service” van de TNT wacht ik op heden nog op een Triops kit die ik via Labstuff heb besteld. Prima service verder van de laatstgenoemde postorder maar blijkbaar kan niemand verzekerd zijn van betrouwbare zendingen via TNT.

Mijn aquarium staat inmiddels al weken klaar:

Soorten

Er zijn een aantal Triops soorten, deze zullen hier later worden toegevoegd en beschreven.

Links

Er zijn al redelijk wat pagina’s op het Internet over Triops. Hieronder een aantal links:

Nederlands

Triops
Triops van ei tot…
Triops, huisdieren uit de prehistorie
Oerkreeft in karrespoor

Engels

Zeer uitgebreide site met eigenlijk alle informatie die je nodig hebt. Kweektips, beschrijving van soorten, fotogalerijen, etc. etc.:

mytriops.com

Triops kan je onder andere kopen bij:

Labstuff
Thinkgeek
Perfect Pets.de89 Responses to triops

 1. Pingback:JulietMikeBravo » Blog Archive » Leven uit (bijna) niets

 2. Ik heb een hééééél groot probleem. Ik heb teveel triopseieren in het gedemineraliseerd water gedaan. Een ietsiepietsie van de eieren en het detirus zijn naar de bodem gezakt. Ik vind het niet leuk. Wat kan ik nu doen om een overpopulatie te voorkomen? HELP ME ALSJEBLIEFT :'(

 3. Teveel is niet erg, ze komen niet allemaal in een keer uit. Als er teveel bij elkaar zitten gaat het overschot ook meestal dood door overbevolking.

  Gewoon afwachten en de instructies blijven opvolgen.

 4. mijn triop ligt op de bodem en beweegt alleen nog maar met zijn poten
  wat moet ik doen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! help mij

  • Dan is ie waarschijnlijk aan het eind van zn leven. Triops gaan soms erg snel dood, de andere keer leven ze weer heel lang, er is geen peil op te trekken.

 5. oke bedank maar hij zwemt weer rond enzo maar als je triop eitjes heeft gelegd moet het water dan er uit ??

 6. Hey leuke site en leuk initiatief. Mijn zoon heeft ze voor kerst gekregen. Ik zal hem met behulp van deze site ook wat dingen laten uitproberen en hier posten. Succes allemaal 🙂

 7. ik heb het gekregen voor sinterklaas. leuke site alleen jammer dat er niet
  op staat hoe ze in de natuur leven

 8. Hoe triops leven in de natuur kan je vinden op Google, Wikipedia en ook Youtube. Er staat op deze pagina ook een link naar Nederlandse documenten welke Triops in Nederland beschrijven (ze kwamen ooit voor in NL)

 9. als je triop eitjes heeft gelegd moet het water dan er uit ??

 10. Ik heb bijna triops maar is get gevaarlijk als er wijnig zand in ligt ? En kan zand van strand ook?
  Wand anders gooi ik er nog een lading bij.

 11. daar ben ik weer ! ik mag ze thuis niet kweken daarom doe ik het nu op school.
  maar eerst moet ik een spreekbeurt houden! VEEL WERK ! maar verder gaat alles
  goed.

  • dat zeg je nu wel maar dat weet ik zo zeker nog niet Johan ? ik heb overal gezocht maar nergens gavonden !

 12. Wat kan je precies niet vinden ?

  Even een korte handleiding voor alle vragen:

  Triops houden is simpel. Je hebt een bak nodig met schoon zand en mineraalarm water, bijvoorbeeld Spa. Er moet ook een lamp boven hangen, maar het moet niet te warm worden in de bak, ca 22 graden is een goede temperatuur.
  De eitjes komen vaak met een theezakje organisch materiaal, dit kan je ook zelf maken door bladeren in vijver of slootwater te weken en te laten opdrogen en dan te vermalen.Dit materiaal bevat eencelligen wat het voer voor de jonge Triops is.
  Eitjes en organisch materiaal gooi je in de bak. Het water en licht zorgen voor het uitkomen van de eitjes.
  De Triops eten de eerste dagen eencelligen maar gaan vrij snel over op vast voer zoals vermalen guppenkorrels. Hoe groter ze worden hoe groffer het voedsel mag zijn. Volwassen Triops eten praktisch alles en vaak ook elkaar.
  Uiteindelijk zullen de Triops gaan graven en eitjes leggen. Als een paar Triops eitjes hebben gelegd kan je het zand laten opdrogen, twee weken wachten en weer water bijvoegen waardoor het proces opnieuw begint. Bij opgedroogd, gebruikt zand hoef je weinig of geen organisch materiaal bij te voegen maar het kan nooit kwaad.

 13. Er zwemmen bij mij 40 mini witte beestjes rond in mijn bakje, ik vraag me af of dat wel de triops zijn !!!

 14. Na ruim 2 mnd is mijn triop overleden. Ik heb veel filmpjes van haar.

  http://youtu.be/wQQ3JpE-RS4
  http://youtu.be/Eaas2ZtPEEk
  http://youtu.be/eVt1aK1bS48

  Edit van Johan: filmpjes maar even in 1 bericht gezet 🙂

 15. http://youtu.be/QOsyld2ZSAo
  De eerste hapjes van de nwe Tiop.
  http://youtu.be/qWpUCSJpxIw
  Tot mijn verbazing trof ik twee nakomertjes aan

 16. http://youtu.be/ZOkK0Lf_Vws
  De nakomertjes, 2 dagen later.

 17. nou ik kan nergens vinden hoe ze in de natuur leven

 18. http://youtu.be/ZgIF6j22o2c
  ze groeien goed……………..

 19. http://youtu.be/5kW6gpQe4rE

  Het zijn nu teenagers.

 20. krijg ik nog een antwoord of niet ?????? ik kan het gewoon niet vinden

  p.s. Johan jij weet echt veel over triopsen, dus kun je een site zeggen waar in staat hoe triopsen in de natuur leven ? en anders zet je gewoon een handleiding op deze site zoals je 7 januari deed . ik kijk snel nog eens !!!!!! zet ook een filmpje erbij zoals Roald deed.

 21. kijk eens of je een filmpje kan finden roald. over hoe ze in de natuur leven.
  johan zet jij nu eens een site op deze site over hoe ze in de natuur leven

  ik kijk snel weer !!!! dus schiet op .

 22. leuk filmpje roald maar het gaat niet over HOE ze in de natuur leven??!!
  en dat zoek ik … dus als je zulke informatie heb dan hoor ik het graag……….

  • Triops leven in de natuur bijna hetzelfde als in een bak. Er is in een droge omgeving (bijv. een woestijn) een gat in de grond met zand/eitjes en organisch afval(dode planten) wat bij regen wordt gevuld met water. Hierdoor komen de opgedroogde eitjes op het water te drijven waarbij ze ook zonneschijn krijgen. Dit alles zorgt ervoor dat de eitjes uitkomen en tot larfjes uitgroeien. De larfjes voeden zich met eencellige diertjes die ook tot leven komen als er water aan zand en organisch materiaal wordt toegevoegd. Als de Triops groter worden voeden ze zich met al het andere leven wat ze vinden en wat kleiner is dan henzelf, dus planten, kleine diertjes, andere triops zelfs.
   Als de Triops volwassen zijn gaan ze eitjes leggen. Dit doen ze ongeveer tot ze doodgaan, of tot de poel waarin ze leven opdroogt.
   Als er weer opnieuw een regenperiode komt zal er een nieuwe generatie Triops onstaan. Er kan wel tot 25 jaar tussen een regenperiode zitten, de eitjes blijven erg lang goed!

 23. we hebben perongelijk al het voer ei in laten vallen
  wat moeten we nu doen?

 24. bedankt johan alleen een vraagje paren ze ook of zijn ze man/vrouw?
  dus als ik het goed begrijp leven triopsen op droge plekken en leggen ze hun eierenin een holletje en als daar water in komt komen de eitjes uit.?!

 25. wat vergeten want ik mocht het niet thuis doen, dus doe ik het op school in de klas maar de eitjes komen maar niet uit. het lijkt wel of we bedrogen zijn.!!!!

 26. waarschijnlijk gaan ze alles opeten want triops houden van voer dus koop gewoon nieuw en voer ze een tijdje niet ongeveer twee dagen dan is alles weer goed

 27. bedankt johan alleen een vraagje paren ze ook of zijn ze man/vrouw?

  Triops paren over het algemeen niet, meestal zijn het vrouwtjes welke hun eigen eitjes bevruchten. Je hebt wel mannetjes maar deze zie je niet vaak.

  dus als ik het goed begrijp leven triopsen op droge plekken en leggen ze hun eierenin een holletje en als daar water in komt komen de eitjes uit.?!

  Triops leggen eitjes in het zand welke daar blijven, ook als het water opdroogt. Bij een nieuwe regenperiode komen de eitjes pas weer uit, maar ook weer niet allemaal tegelijk, om te voorkomen dat er teveel Triops uitkomen bij een te korte regenperiode.

  we hebben perongelijk al het voer ei in laten vallen
  wat moeten we nu doen?

  Teveel voer moet je weghalen, dit gaat namelijk rotten en daar kunnen de Triops van doodgaan. Als je het water voldoende ververst kan je alles waarschijnlijk wel redden.

 28. oké nu weet ik het nu kan ik mijn spreekbeurt afmaken hopelijk gaat alles goed.nog bedankt hé. trouwens waarvan weet jij dat allemaal??

 29. oké nu weet ik het nu kan ik mijn spreekbeurt afmaken hopelijk gaat alles goed.nog bedankt hé. trouwens waarvan weet jij dat allemaal?? ik wil die website ook wel weten..

 30. heel spannend jou verhalen, maar ik heb hier meer als 20 kleine wezentjes zitten, ik weet niet wat ze zijn… maar ik geloof dat het inniminni triopsjes zijn,
  maar jij zegt dat er telkens maar een paar uitkomen? ze maken ook wel de omhoog-omhoog beweging.
  is dit normaal of zijn het andere wezentjes zoals watervlo’s?

 31. Avatar Lotte,11 jaar
  Lotte,11 jaar says:

  Hoi ik heb voor sinterklaas 2012 een triops kweekset gekregen van wetenschap& spel(clementoni). Ik heb het vorig jaar de dag na sinterklaas al geprobeerd met gedestilleerd water maar dat ging niet goed omdat er na een week nog niets was gebeurd. Ik wil het nu opnieuw proberen maar ik wwet niet hoe ik nu moet zorgen dat het wel goedkomt. Mijn moeder wil ze niet in de woonkamer hebben dus moeten ze op mijn kamer, maar als ik het aquarium op een goede temperatuur wil houden moet er dag en nacht een lamp op schijnen, maar dan kan ik niet slapen. Dus nu is mijn vraag: kan ik ervoor zorgen dat het aquariun
  M op de temeperatuur van 23-25 graden blijft zonder snachts een lamp er op te schijnen of de verwarming aan te zetten???

  Avast bedankt, groetjes lotte

  • Hè Lotte dan moet je een aquarium verwarming kopen die kosten ongeveer 20€

  • Hi Lotte, misschien kan je je moeder vragen of je ze in de woonkamer mag houden tot een dag of 4 of 5 nadat de eitjes zijn uitgekomen. Dan hoeft de lamp niet meer en kun je ze in je slaapkamer zetten 😉

   Mijn zoontje (8) heeft ze wel in de woonkamer. Ik vind ze maar vies 😉

 32. Avatar Lotte,11 jaar
  Lotte,11 jaar says:

  Hoi ik heb nog een vraag: kan je ook triops kweken zonder zand op de bodem???

 33. Lotte,

  Een lamp boven de bak is belangrijk, niet alleen voor de warmte maar ook om de eitjes te laten uitkomen. Je kan proberen een kleine aquariumthermostaat te kopen om de bak ‘s nachts op temperatuur te houden. De lamp kan je zelf uit en aan zetten of aan een tijdschakelaar koppelen.

  Om Triops te kweken is zand absoluut nodig. De Triops begraven er hun eitjes in en wroeten er in op zoek naar voedsel.

 34. Lotte ik heb ook voor sinterklaas dat gekregen, en ook megeen geprobeerd, maar bij mij is er helemaal niets gebeurt. Ik heb wel alles op de goede tempratuuf, een lamp, ook een thermometer. Misschien ligt het wel aan dat wetenschap ding wat je heb gekregen. Nog veel plezier met je triopsen als het leukt.

  Sanne

 35. Ik he. Mijn eitjes in kraanwatee gezet mag dat gaat het dan noch lukken ??!!! Ik hoop het

 36. Ik heb mijn zaaltjes in kraanwater gezet gaan ze dan noch groeien ??!! Ik hoop van wel

 37. Als je triops eitjes gaan leggen moet je de eitjes er dan eerst uithalen en 2 weken drogen of kan je ze er ook gewoon in laten liggen dat ze sowieso van zelf wel uitkomen?

  • Ja Marion, Het natuurlijk milieu van Triops bestaat uit plassen die regelmatig uitdrogen. De eitjes van de Triops zijn zo gemaakt dat 99% ervan pas uitkomt na een droge periode. Je kunt dit gemakkelijkst en met meest succes nabootsen door het aquarium waarin de eitjes gelegd zijn, te laten leeglopen en het zand gewoon te laten drogen. Daarna kan je ze in een plastiekzakje bewaren. Na een veertien tal dagen kan je een eerste poging doen om eitjes te laten uitkomen best in zacht zuiver water. je hoeft niet alle zand te gebruiken want meestal zijn er erg veel eitjes verzameld in het zand. sommige eitjes hebben een tweede, derde….periode van droogte en opnieuw nat worden nodig om uit te komen. Dus zeker niet het zand weggooien na een eerste poging om eitjes te laten uitkomen! Zelf doe ik een klein beetje zand in een potje op de bodem van een aquarium dat verder geen zand bevat. De Triops vinden zelf gauw dat ze daarin hun eitjes kwijt kunnen. je kan dan regelmatig het zand “oogsten” en je hebt een veel grotere verhouding zand/eitjes.

 38. Bedankt voor de reactie, ik heb nu nog 1 vraagje.. ik heb er nu aquarium zand in gedaan maar het zijn meer kleine steentjes dus geen fijn aquarium zand zoals je beschreef. Kan dit ook gewoon of moet ik proberen om aan fijn zand te komen?

 39. Je moet zand hebben waarin de Triops kunnen graven. Aquariumgrind is te grof.

 40. Hoi, ik heb 13 jaar geleden een paar zakjes Triops gekocht, en dit jaar vond ik ze weer, dus ik dacht laat ik het weer eens proberen. Eigenwijs als ik ben, heb ik gewoon kraanwater gebruikt. 3 weken lang, niets te zien. Daarna heb ik 90% van het water eruit gehaald en aangevuld met gedemineraliseerd water(te koop in de supermarkt). Waarachtig, 2 weken later, zat er toch een triopsje in! inmiddels is hij/zij super actief, ik hoop dat deze het vol gaat houden want mijn andere 2 bakjes(wel meteen met het goeie water) hebben niets opgeleverd. Nu maar hopen dat mijn triops eitjes gaat leggen en dan kan ik gaan kweken 🙂 Zo zie je maar, niks weggooien maar gewoon opnieuw proberen, ook al duurt het soms langer dan 48 uur 🙂 succes allemaal!

 41. Cees ik heb het meteen met gedestilleed water gedaan en na drie weken helemaal niks!!! 🙁 terwijl ze bij mij gewoon in zo’n wetenschapdoos zaten. ik snap er echt helemaal niks van………. 🙁

 42. heeii, ik heb ff een vraagje ; ik wil heeeeeel graag triops maar mn moeder vind ze niet leuk omdat ze op zilvervisjes lijken. heft iemand een idee om mijn moeder overtehalen zodat ik triops ka gaan kweken???????? pleaas???? 🙁

 43. Van wie mag ik eitjes overnemen/kopen. vorig jaar heeft mijn zoontje de set gekregen en wil nu voor zijn verjaardag nieuwe eitjes geven…. (volgende week jarig)
  Wie wat heeft mag me mailen. mpdaantje@hotmail.com

  Alvast heeeel erg bedankt!

 44. is er ook een groothandel in nederland waar je ze kan kopen, of iemand waar je alleen de eitjes van kan overnemen
  ik heb een online webwinkel en zou ze graag toevoegen aan het assortiment

 45. Ik heb triops gekweekt en de 1e is helaas al dood, maar ik heb nog een glasachtig diertje in mijn bak die lijkt op een pekelkreeftje maar dan groter circa 1,5 cm lang, en hij zwemt met zijn poten omhoog, is dit ook een triops?
  Groetjes Ginny.

 46. Onze zoon heeft zo’n kweekkit van Clementoni gehad en na 2 weken hadden we 3 verschillende beestjes in het aquarium, watervlooien, pekelkreeftjes en jawel 1 triops.
  De triops heeft zo’n beetje alle watervlooien en pekelkreeftjes opgegeten. Het vervellen gebeurde bijna dagelijks en na ongeveer een maand werden zijn kaken en punt van de ‘snuit’ en de pootjes wit. Leek wel of het verkalkte. Twee dagen later lag hij na een vervelling ondersteboven op de bodem waarna hij een langzame dood gestorven is. Nu vraag ik mezelf af wat je het beste met de dode triops kunt doen, vuilinisbak, wc of toch onder de grond stoppen?

  • Hey Linda,

   De handleiding van de kweekkit zegt normaal gezien héél duidelijk dat je ze door de wc moet spoelen. Dit is om eenvoudige reden dat deze diertjes niet in ons ecosysteem horen. Die in de kweek sets zijn van Amerikaanse oorsprong. Als je ze in de grond stopt of in de vuilbak zouden de eitjes die ze eventueel nog mee dragen alsnog (zelfs na vele jaren) kunnen uitkomen. Het water van het toilet gaat naar zuiveringsstations en dat overleven zelfs de eitjes niet.
   Hoop dat je van het zand in je bal nieuwe triops kunt kweken! 🙂

   Groetjes Sara

 47. Ik heb een kant en klare aquarium ingericht met warmtestaaf en licht. Er zat ook een filter pompje bij maar dat is zo krachtig dat mijn triops in het rond vliegt door de bak. :-p
  Weet jij hier iets op te vinden?? Het water word wat troebel, heb een deel ververst met weg scheppen en dan bijvullen maar zo een filterpompje is toch handiger denk ik.
  En hoe zie jij het verschil tussen eitjes leggen of de bodem afzoeken naar eten??

  Leuke site trouwens!

 48. Hoi,

  Ook mijn zoon heeft een set van Clementoni gekregen. Het stikt van de minibeestjes in de bak, maar….ze worden niet groter! Ze blijven steken bij 2 mm. Wat kan daar de oorzaak van zijn?

  • Hoi!

   Ik ben ook bezig met Triops kweken.. en ik had ook zo’n klein beestje dat niet groter werd. Deze beestje waren gewoon simpelweg geen Triopsen, maar wel pekelkreeftjes :). Er kunnen ook andere waterdiertjes, die normaal gezien in de natuur bij de Triops leven, tussen de eitjes en zo zitten. Misschien is dat het?! Je zou ze eens goed moeten kunne bestuderen .. Triopsen zelf worden echt snel groter.

 49. Hallo,

  De diertjes waren zo indrukwekkend dat ik het zelf wilde proberen .
  Ik had alles gedaan zoals het moest en had 11 kleine triops in het bijgevoegd mini bakje.
  Ik heb ze na 5 dagen verhuist naar een grotere bak met steentjes op de bodem.
  de temperatuur was gelijk. de dag nadien waren ze allemaal dood.
  ik had geen voeding behalve korrels voor volwassenen . wat heb ik mis gedaan?

  • Je moet als de Triops groter worden langzaam groter voer gaan geven. Als je vrij grof voer hebt voor volwassenen kun je dat simpelweg pletten of vermalen. Je hebt altijd kans dat een populatie Triops opeens doodgaat zonder duidelijke reden, of dat ze juist erg lang leven.

 50. hallo
  ik heb de triops eieren er al bijna 2 dagen er in, maar er gebeurt niets, zie je dat als er iets gebeurd.
  mij aquarium water is 18 graden is dat te koud zo ja zijn ze dan al dood

 51. Hallo,

  Ik heb een vraag. Ik zit hier met beestjes maar ik weet niet of het een Triops is. Ze lijken op een Triops en gedragen zich ernaar maar hebben geen ‘schild’. Komt dit naarmate ze groeien of heb ik pekelkreeften?

 52. Ondertussen liggen mijn eitjes al meer dan 48 uur in het water en zie nog steeds geen veranderen. Kan het langer duren of zou er iets mis zijn?

 53. Kan wel 5 dagen duren.

  • We zyn 4 dagen verder nog steeds niks alleen komt er erges een groen scheutj uit van nr plant maar geen triops

 54. Interessant stuk! Ik lees je opmerking dat Triops vaak vroegtijdig sterven door problemen bij de vervelling… Zou dat kunnen komen door te hard water? Overmatige kalkopname zou kunnen zorgen voor een te harde schaal. Zit gewoon even ‘hardop’ te denken hoor. Ben benieuwd naar je mening.

 55. Wat een leuke site is dit.
  Ik ben bezig met mijn ik weet niet hoeveelste kweek, soms gaat het goed en soms gewoon niet.
  Er zijn gewoon enorm veel factoren waarmee het mis kan gaan.
  We hebben een paar weken geleden Kareltje met veel eerbetoon doorgespoelt.
  Na de leeftijd hebben gehaald van bijna twee maanden. (jaja hij had zelfs een klein rollaatortje) 🙂
  Daar zitten nu alweer twee kweken achteraan en die zijn alletwee mislukt.
  Je gelooft het nooit, dat is dus gebeurt door katteharen. Onze kat vond het het prettig om zijn billen te verwarmen aan de lamp die ik gebruik om het water iets warmer te maken.
  Het resultaat is dat er wat haren in de kweekbak terecht kwamen en dat is dus funest.
  Het beest word nu geweerd met als resultaat dat het een drukte van jawelste is in het kweekbakje.
  Een stuk of 5 larven, ze zijn zo gezond en snel dat het moeilijk is om te tellen.

 56. Avatar Chatinka
  Chatinka says:

  Ik heb toch even een vraagje en misschien kan je me helpen, ik zie hier de eitjes van jou en die zien er toch anders uit dan ik denk dat de eitjes er hier uit zien. Onze zoon is ook aan de triopsen geslagen en heeft er 1 en een bak vol met zeeaapjes. Nu liggen er iedere keer op de bodem van die kleine roze kleurige bolletjes met een soort van slijmlaagje erop. Eerst dacht ik ontlasting van de triop maar het is wel erg veel. Zijn dit dan de eitjes of is het toch iets anders?

  • Avatar Chatinka
   Chatinka says:

   Ik heb al gezien dat het geen eitjes zijn. Ik zag op fotos wel dat ze zo’n zakje aan de achterkant hebben met eitjes erin maar dat had deze triop nog niet, dus vandaar dat ik dacht dat dat roze eitjes waren. Maar nu daarnet zag ik dat hij aan beide kanten zo’n zakje heeft met kleine witachtige bolletjes erin heeft, dus ik ga er mar van uit dat dat dan de eitjes zijn en nu maar wachten dus.

 57. ik heb een vraagje, ik ben pas geleden ook begonnen met triops kweken met met een kweekset van de bart smit maar toen ik de eitjes met puin in het water deed bleef bijna driekwart drijven, terwijl in het instructieboekje op de plaatjes staat dat het op de bodem ligt, doe ik nu iets fout of is het iets anders?

 58. ik heb een fantastisch groot probleem mijn eieren van triops hebben ong. 40 minuten tussen 24 en 19°C gelegen!! naar het schijnt is een temperatuursverschil van 4-5°C gevaarlijk en soms dodelijk !!
  wat nu? help alstublieft!

 59. Avatar bjorn wulteputte
  bjorn wulteputte says:

  hey iedereen,

  Misschien kan iemand me helpen heb net zo een setje gekocht voor triops zelf te kweken met zo een bakje enz. Heb er nu al een paar dagen een lamp op gezet maar het water gaat niet hoger dan 22 graden. Iemand een tip hoe ik het water toch naar 25 graden krijg of gaan ze nog overleven als ik ze in water van 22 graden doe. En aangezien ik de triops in de woonkamer heb staan is het licht nogal vervelend voor de andere bewoners hier in huis. iemand een voorstel om dat te verhelpen en moet de lamp de komende 2 maanden blijven branden of enkel tijdens de eerste paar dagen

  groetjes
  Bjorn

  • Avatar Mirella
   Mirella says:

   Het lukte ons in eerste instantie ook niet. Wij hebben de bak uiteindelijk uit de buurt van de ramen gehaald en er 2 lampen boven gezet. Uiteindelijk werd het zelfs 26 graden. Overigens leven de triops ook prima met 22 graden. onze bak was soms zelfs maar 20, dan deden we de lamp weer aan voor de zekerheid. Succes

 60. Avatar Mirella
  Mirella says:

  Onze Triop hebben we vanmorgen dood in het aquarium gevonden. Mijn zoontje heeft het al weken over zijn Triop op school en wil hem graag laten zien. Hoe kun je de Triop het beste conserveren zonder dat hij gaat rotten? Heeft iemand dit al eens gedaan? Of moeten we hem gewoon uit het water halen en laten drogen?

 61. https://www.youtube.com/watch?v=YSb-s1cq65I
  En weer een film van mijn triops.

 62. eten poezen triops? want wij hebben triops gekregen maar nog niet gezet .

 63. Ik ben gisteren een kit van 25 euro gaan kopen, een redelijk groot pakket. Voor dat ik wil beginnen wil ik er graag alles over weten. Deze site heeft me er alvast veel mee geholpen. Maar toch heb ik nog een paar vraagjes.
  1. Mogen de Triops s’nachts in de donkere staan of moet er licht aan blijven?
  2. In de kit zaten een aantal steentjes en wat zand, zijn dat speciaal zand en steentjes? Of mag ik er eventueel gewoon zand en een aantal stenen inleggen?
  3. Ik heb gelezen dat de Triops ziek kunnen worden, kan je dat zien? En genezen ze vanzelf of sterven ze dan?
  4. Ik heb zo’n kleine aquarium die in de doos zat. Springen de Triops hoog, kunnen ze uit de aquarium springen? 🙂

  Kan iemand mij misschien helpen en deze vraagjes zo snel mogelijk beantwoorden?

  Groetjes Eva.

 64. ‘s nachts licht uit. Ze moeten rusten.
  Gewoon zand en steentjes kan je gebruiken
  Ze kunnen ziek worden, sommigen overleven dat
  triops kunnen niet uit aquarium springen

  succes

 65. Avatar KAROLIEN LEEMANS
  KAROLIEN LEEMANS says:

  -Waneer moet je de water verversen ?
  -Waneer mag detriops in het grote stuk van het aquarium zitten ?

 66. ik ververs het water om de drie dagen maar heb er veel. Zit je triops in een gemengde bak?

 67. Ik heb triops van een ander soort kan ik daar ook gewoon deze stappen voor gebruiken?

 68. Ik doe altijd gewoon aliminiumfolie snachts dan krijgen ze warmte en toch rust

 69. in de aquarium zie ik kleine ronde doorzichtige dingetjes liggen met een gaatje in zou het kunnen dat de triops uigekomen zijn heeeelp me