Hoornvliestransplantatie linkeroog / Corneal transplant of left eye

(English summary below)

Op 26 februari, ongeveer een maand geleden dus, heb ik een hoornvliestransplantatie voor mijn linkeroog gehad. Omdat dit oog vergevorderde keratoconus had en geen lens meer tolereerde heb ik er ca. 3 jaar niet echt mee gekeken. Dit was de derde operatie aan mijn ogen dus de opname en behandeling in het ziekenhuis waren voor mij bekend terrein. Ik meldde mij om 7:30 in het ziekenhuis en werd voorbereid voor de operatie. De operatie is uitgevoerd in het UMC door dr. Wisse onder supervisie van dr. van der Lelij.

De operatie zou in eerste instantie een DALK procedure zijn waarbij de onderste laag (endotheel) van het hoornvlies blijft zitten. Dit zorgt in theorie voor een duurzamer resultaat omdat het hoornvlies regelmatiger van afmeting blijft en het nieuwe donorendotheel een van de redenen is dat het lichaam het hoornvlies kan afstoten.

Volgens de oogarts was na het verwijderen van het zieke hoornvlies het oppervlak van het endotheel niet glad genoeg wat optisch een slechter resultaat zou geven. Er is dus besloten de hoornvliestransplantatie toch penetrerend, dus over de gehele dikte, uit te voeren. Dit is wel gedaan met de zgn. mushroom techniek om het nieuwe hoornvlies zo robuust mogelijk vast te laten groeien.

De operatie duurde wat langer door de gewijzigde behandelmethode en een uur of twee later werd ik weer wakker in de recoverykamer. Daarna was het weer terug naar de zaal. Uiteraard de bekende sufheid van de narcose maar deze werd vrij snel minder. Ik had weinig last aan het oog en was behoorlijk actief, met de buurman in de kamer gepraat, rondgewandeld over de afdeling en bezoek ontvangen.  Ik vermoed ik dat ik tijdens of na de operatie een dosis opiaten heb ontvangen ter pijnstilling, want bij vorige operaties was ik erna een stuk minder bijdehand.

De dag erna heb ik nog een controle gehad van een andere oogarts. De pleister ging eraf, alles zag er goed uit en ik werd uit het ziekenhuis ontslagen. Nu kwam de man met de hamer langs, want de pijnstilling was uitgewerkt. Zoals bij eerdere operaties had ik niet echt pijn maar meer “last”,  de neiging om ogen dicht te trekken, sneller vermoeid en nog extremere lichtgevoeligheid dan ik al gewend was. Na de operatie heb ik ongeveer een week bij mijn ouders doorgebracht om goed uit te kunnen rusten.

In de weken na de operatie is het oog langzaam rustiger geworden. De roodheid is compleet uit het oog verdwenen en het enige echt zichtbare zijn de bobbeltjes van de hechtingen. Helaas heb ik afgelopen week wel veel last van lichtgevoeligheid en irritatie aan beide ogen gehad. Bij de oogarts bleek het bindweefsel geïrriteerd te zijn door hooikoortsachtige verschijnselen. Hiervoor heb ik druppels meegekregen welke goed werken. Het oog is verder goed aan het genezen volgens de oogarts.

Voor de Nederlandstalige bezoekers, kijk ook eens op https://www.facebook.com/groups/keratoconuslotgenoten/ voor ervaringen van andere mensen met keratoconus.

English summary

About a month ago I had a corneal transplant of my left eye, which I haven’t used for about 3 years due to advanced keratoconus and lens intolerance. The surgery was supposed to be a partial “DALK” transplantation leaving the most lower part of the cornea, the endothelium intact but the ophtalmologist decided to to a penetrating “mushroom” style keratoplasty for better optic results.

The surgery took somewhat longer due to the change in procedure. Afterwards I had to stay in the hospital for a night for a checkup next morning. On the day of the surgery I did not have any pain and was quite active, walking around the ward, talking to my neighbour, getting family visits.
The next day was worse due to the pain medication wearing off. Quite a lot of discomfort and light sensivity. The doctors did a checkup and everything was in order. The next days I stayed at my parents to get much needed rest.

Now, after a month, most irriation and discomfort is gone and the eye almost looks normal, except from the visible bumps from stitches holding the new cornea in place. Unfortunately I had some irritation and light sensivity from hay fever like symptoms. At the last checkup the doctor gave me some drops (ketitofen) for that which seem to work quite well. At the checkup the eye was healing as expected.

 


Comments are closed.