Hyves bandspammers

Ik speelde al tijden met het idee van een post maar ik dacht niet dat het er zo snel van zou komen.

Ik heb al een tijdje op aanraden van een vriend een profiel op de populaire sociale netwerksite Hyves.  Ik was eerst sceptisch over sociale netwerken op het Internet maar uiteindelijk ben ik er wel positief over. Je kan mensen van vroeger opzoeken en  zien waarmee familie en vrienden mee bezig zijn. Ook kan je fijn tijd doorbrengen door simpelweg door diverse profielen heen te klikken en gewoon naar mensen te kijken. Tot zover al het goede nieuws…

Uiteraard hebben bands dit medium ook ontdekt. Zo’n beetje elke zichzelf respecterende band heeft een hyve waar mensen lid van kunnen worden, opgezet door de band zelf of door fans. Daar is helemaal in essentie helemaal niks mis mee. Via band-hyves kan je op de hoogte blijven wanneer concerten plaatsvinden en er nieuw materiaal uit is.

Helaas zijn bepaalde (vooral beginnende) bands een beetje te enthousiast. Men vindt het bijvoorbeeld normaal om aan ieder lid van een bepaalde hyve invites te gaan sturen om mensen “kennis te laten maken” met hun band.

Ik ben bijvoorbeeld lid van de Boothill Saloon hyve, een hardrockcafë hier in de buurt. Ik heb nu al 3 invites ontvangen die waarschijnlijk zijn verstuurd omdat ik lid ben van die hyve en dus automatisch geïnteresseerd in elk willekeurig rock en metalbandje.

Zoals bijvoorbeeld RUA. Ik ken geen van de bandleden en uit het niets ontving ik een invite. Bij veel beginnende bands zie je vaak enorm pretentieuze omschrijvingen, en RUA is daarin geen uitzondering:

Het extreem rauwe stemgeluid van Nici en de door stoner, grunge en metal doordrenkte gitaarriffs laten RUA klinken als een tegenreactie op de vaak zwaar gestileerde ‘Female Fronted Metal’.

Eerlijk gezegd valt de muziek nog mee. Door zeker niet slechte muzikanten gespeelde rock/metal met een zangeres die waarschijnlijk wel eens naar de zang van Sandra Nasic (ex Guano Apes) heeft geluisterd.

Van PR heeft RUA iets minder verstand. De reactie op mijn vraag waarom ik geinvite werd was nogal kort en bondig:

Waarom krijg ik een invite? Ken ik jullie?

nope, daarom

Nogal jammer, want de muziek van RUA hoeft helemaal niet gespamd te worden, het spreekt voor zichzelf. En dat zeg ik niet zomaar van een band.

De volgende invite spammer was Fade into Focus, die zowaar zin hadden om hun gespam te gaan verdedigen:

Aub stoppen met spammen. Dat ik in de hyve van bijv. de Boothill sta betekent niet per se dat ik geinteresseerd ben in jullie band. Populairder worden doe je maar door goed te zijn, niet door mensen op sociale netwerken te spammen.

Of je verwijdert gewoon het bericht.
Ik vraag niet of je geïnteresseerd wil zijn in ons maar misschien vond je het wel wat. En zo niet, ieder zo zijn smaak dus het niet accepteren is dan ook heel logisch.

Plus dat iedereen op een andere manier bands ontdekt die leuk zijn. Ook op een sociaal netwerk. Ik heb er zat gevonden op die manier.

Zoals ik al zei, ieder zo zijn manier maar je moet ons er niet op afbranden dat wij ook deze weg een kans geven.

De beheerder van de Fade into Focus hyves komt met een aantal argumenten die niet geheel verbazend ook door e-mail spammers zijn geuit.

Zo zegt hij/zij bijvoorbeeld Of je verwijdert gewoon het bericht wat eigenlijk neerkomt op de spamspeak uitdrukking Just Hit Delete. Het probleem is alleen dat mensen uiteindelijk wel erg vaak op Delete moeten gaan drukken.

Fade into Focus beseft niet dat als iedere band zichzelf gaat lopen spammen dat erg veel tijd van gebruikers gaat kosten. Het kost nu al tijd als je cumulatief kijkt naar alle mensen die op Delete hebben moeten drukken omdat ze niet geïnteresseerd waren. Het zou beter zijn als hyves die invites uitsturen zich eerst afvragen of er wel van interesse uitgegaan had kunnen worden.

Verder meent Fade into Focus voor iemand te kunnen bepalen of hun berichten wel nuttig zijn: Plus dat iedereen op een andere manier bands ontdekt die leuk zijn.

Mensen kunnen heel goed dingen zelf ontdekken, daar is helemaal geen spam voor nodig. Als een band gewoon goed is wordt de band vanzelf wel ontdekt door mensen.

Fade Into Focus heeft inmiddels een spetterend ledental van 285. Een gemiddelde Hyver gaat daar al snel overheen, stelletje prutsers! Uiteraard is de muziek in tegenstelling tot RUA nogal matig om het beschaafd te omschrijven.  Vrij simpele rockmuziek met een redelijke zanger die helaas nogal jankerig en aanstellerig klinkt (ze maken dan ook “emorock” volgens de bandbio). Uiteraard ontbreekt op de hyve de onvermijdelijke muurfoto niet. Gelukkig geen bakstenen muur zoals je vaak ziet bij dit soort foto’s :).

Laatste hyves-spam-band van deze post is Vuist, “death thrash metal” uit Gouda. De reden van de invite-uit-het-niets is waarschijnlijk mijn bezoek van hun concerten jaren geleden, het jarenlange bezoeken van de Gonz en het vaag kennen van de bandleden. Het is niet persoonlijk tegen de band bedoeld maar om eerlijk te zeggen interesseerd hun muziek mij niet zo. Mijn interesse in metal is al jaren tanende en als ik het luister moet het ook echt iets bijzonders zijn in mijn ogen.

Uiteindelijk snap ik weinig van het invite-spammen. Het irriteert mensen en het leden aantal is een vooral een redelijke indicatie van hoe populair een band is. Ik kan me niet voorstellen dat bands populairder worden juist omdat ze meer leden hebben.

Bands en mensen,  invite gewoon alleen als je iemand echt kent. Loopt je band goed, dan komen de leden vanzelf wel, spammen zuigt, is irrititant en gewoon niet nodig!


2 Responses to Hyves bandspammers

  1. Pingback:André

  2. Pingback:Johan