Oog update / Eye update

(Scroll down for summary in English)

Wat betreft mijn ogen gaat het momenteel goed en matig. Mijn linkeroog heeft een nieuwe sclerale lens gekregen die behoorlijk scherper zicht geeft. Ik heb mijn computer nu op een hogere resolutie staan omdat ik weer wat beter kan zien.

Met mijn rechteroog gaat het helaas minder goed. Na de afstotingsreactie is de algehele toestand van dat oog niet beter geworden. Er slaan regelmatig pijnlijke putjes in het oogoppervlak bij de verdikte plek in het transplantaat en het restzicht is slechter geworden, het oog is ook vaker mistig omdat vocht blijkbaar niet goed wordt afgevoerd. In de avond kan het zicht echter behoorlijk goed zijn.

Ik heb deze klachten bij het UMC aangekaart maar achteraf gezien ben ik van mening dat men niet open heeft gecommuniceerd. Met een transplantaat wat problematisch is zijn de behandelopties beperkt. Men zal niet zonder meer gaan hertransplanteren aangezien dit de kans op complicaties verder verhoogt. Dit werd mij echter niet tijdens het consult verteld. De arts die supervisie heeft zei vreemd genoeg dat als ik ontevreden was met het resultaat ik maar contact met de arts moest opnemen die de operatie heeft uitgevoerd, mijn verwachting zou te optimistisch zijn. De volgende afspraak zou over een half jaar moeten zijn, druppels Vexol afbouwen naar 1x per dag over een periode van 3 maanden.

Uiteindelijk moest ik van mijn lenzenspecialist vorige week horen dat hij vond dat het oog in een matige toestand is en dat er maar beter geen lens in kan omdat stress een nieuwe afstoting zou kunnen uitlokken. Mijn lenzenspecialist is geen arts maar gezien zijn niet geringe ervaring met lenzen en transplantaties hecht ik wel aan zijn mening.
Overigens vond de arts in het UMC dat de lens er wel weer in kon, ondanks dat ik duidelijk maakte dat het oog (bij het consult niet aanwezige) pijnlijke droge plekken vertoont!

Mijn lenzenspecialist heeft mij aangeraden een second opinion bij het Oogziekenhuis in Rotterdam te regelen, en dat heb ik uiteraard ook gedaan.

Ik hou er niet van om medici te bekritiseren aangezien ik niet geloof dat ze structureel dingen niet goed doen maar ik ben toch teleurgesteld in de gang van zaken zoals ik ze heb ervaren.

Als ik in het Oogziekenhuis ben geweest volgt er uiteraard een nieuwe update!

English

Regarding my eyes I have both good and bad news. The good news is that I got a new scleral lens for my left eye. It has significantly increased my eyesight which is good, because my right eye is still problematic.
After the rejection episode the eye is still sensitive. Sometimes there are painful dry spots in the eye and vision can be quite cloudy in the morning. Vision varies wildly, sometimes uncorrected eyesight is quite good in the evening.

I have been to the doctor who checked the eye and said it seemed calm, no signs of rejection visible. I explained that I was still experiencing the dry spots but for some reason this was ignored. They said I could try wearing the lens again. I explained that I was unhappy about the state of my eye. Their answer was that my expectations could be too high and that I should talk to the doctor who performed the surgery, who no longer works at the hospital.

I suspected that I wasn’t told the whole truth and a visit to my lens specialist confirmed this. He examined my eye and wasn’t really positive about its condition. He advised against wearing a lens because stress on the eye could trigger a new rejection. He advised me to get a second opinion at the Eye Hospital of Rotterdam.

When I have had my consult at Rotterdam I will of course tell this in a new update!


Comments are closed.