Metallica (zuigt nog steeds)

mastering-03

Metallica. De band waar ik in mijn jeugd kennis mee maakte als de makers van de legendarische albums Kill ’em All, Ride The Lightning, Master Of Puppets en …And Justice For All. Na deze klassiekers ging Metallica langzaam een andere, niet door iedereen gewaarde richting op.

Dit mondde uit in onder andere het beklag van de inmiddels steenrijke band over het gratis kunnen downloaden van hun muziek via Napster en later wanhopige pogingen om weer een ouderwets “hard” album af te leveren.

Productietechnisch is Metallica de laatste jaren terecht een mikpunt van kritiek en spot geworden. St. Anger had een productie waar de gemiddelde beginnende band zich bijna voor zou schamen.  Dit bleef natuurlijk niet onopgemerkt.

Bij het laatste album Death Magnetic was de mix professioneler gedaan maar uiteindelijk compleet doodgecomprimeerd zodat de VU meters op je stereo continu tegen de 0 dB staan te hameren. Voor een paar muzikanten reden om de productie te parodiëren onder de naam Clipping Death. Luister hier naar hun versie van Master Of Puppets.

Metallica weigerde eerst antwoord te geven op de kritiek van audiokenners. Later hebben ze aangegeven dat de meeste mensen positief waren over het album en dat er dus niks aan de hand was. Dit is in mijn ogen een gemakkelijke uitweg, de massa’s zijn namelijk al jaren gewend aan doodgecomprimeerde muziek dus ze horen het verschil niet eens. Maar ja, de muziek moet altijd harder klinken dan andere artiesten, zo spring je er uit en wordt je opgemerkt.

De fans van Metallica met een beter ontwikkelde smaak qua geluidskwaliteit downloaden inmiddels een torrent van een versie van het album voor Guitar Hero. Daar is gek genoeg de “brick wall” compressie niet op toegepast.

Voor mij heeft Metallica weer eens afgedaan. Eerst lopen te zeuren over gemiste cd verkoop en daarna de muziekwereld plagen met albums met zeer matige producties. Met zoveel jaren ervaring in de muziek zouden ze beter moeten weten…


10 Responses to Metallica (zuigt nog steeds)

 1. Goh, Metallica zuigt…nog meer boeiend nieuws Johan? 😛

 2. Next up: het treurige muziekgenre black metal 😉

  Zeker rustig op je werk Andre? 😛

 3. Verheug me er nu al op 😛

  Yep, het is zelfs zo rustig op m’n werk dat ik de komende twee weken vrij heb 🙂

 4. Ja hallo Johan, kom er maar uit. Columnist worden voor werkschuwtuig.nl? Weigeren mag, maar dan zul je in het hiernamaals nonstop getrakteerd worden op Metallica.

 5. Zo zo, waar heb ik dat aan te danken? Ben ik zo goed? 🙂

  Beetje een kul-dreigement eigenlijk, er is namelijk geen hiernamaals 😛

 6. Whaha…werkschuwtuig.nl…wat een paupersite zeg 😛

 7. Anders doe jij het even beter, pauper…

 8. Ik heb nu geen zin om op je ‘uitdaging’ in te gaan, maar als ik eens de tijd heb kan ik best even een dagje serieus met Artisteer aan de slag gaan hoor Johan. Dat heb jij ten slotte ook gedaan 😛

 9. Ehm, zelfs dat heb ik niet gedaan hoor. Gewoon WordPress en een template gepakt. Ik ben nl. geen webdesigner, meer een schrijver van irritante betweterige stukjes 😛

 10. Pingback:JulietMikeBravo » Blog Archive » Kneiterharde audio-onzin