Midas Dekkers versus de creationisten

Op de site www.neecreationisme-jadarwin.nl vond ik het onderstaande filmpje, een gedeelte uit een aflevering van Pauw en Witteman:

Bioloog en schrijver Midas Dekkers gaat in het programma in discussie met onder andere Johan Huibers, een overtuigde creationist die onder andere een Ark van Noach heeft gebouwd en ook achter creatie.info zit. De website creatie.info wil een folderactie opzetten om bij miljoenen Nederlanders een folder over creationisme in de bus te deponeren.

In ieder geval is het mij weer duidelijk geworden dat er nog genoeg mensen zijn die geloven in een verhaal uit een boek dat door mensen is geschreven, en hoeveel moeite zij hebben met een theorie die op logica is gebaseerd.

Het zou in mijn ogen beter zijn als mensen zich meer bezig zouden houden met de waarheid achter de realiteit waarin wij ons bevinden. Religie biedt vaak verhalen die een romantisch en onrealistisch beeld geven van de mensheid.

Creationisten roepen nu op een site dat Midas Dekkers zich verbitterd en cynisch opstelt, terwijl hij zijn mening baseert op een theorie die de meest logische verklaring is voor het leven op aarde. In welke zin is iemand cynisch en verbitterd als hij zijn mening baseert op een wetenschappelijke theorie? Midas Dekkers merkt zeer terecht op dat op logica gebaseerde theorieën niet altijd prettig zijn om van uit te gaan. “Dingen die waar zijn zijn niet altijd leuk”. En zo is het maar net.

Op www.neecreationisme-jadarwin.nl zijn trouwens stickers te bestellen die op de brievenbus zijn te plakken om een duidelijk signaal te geven dat je niet gediend bent van creationistische propaganda die bepaalde mensen door je strot willen duwen.


2 Responses to Midas Dekkers versus de creationisten

 1. Volgend jaar is het Darwin jaar.

  Ik ga mezelf zo’n visje aanschaffen voor op mijn jas, en zodoende MIJN evolutiepropaganda bij anderen door de strot douwen.

  Het is een kwestie van begrip denk ik.
  Men is niet in staat om iets te geloven dat men zich niet kan voorstellen. En soms moet je veel lezen en studeren voor je iets begrijpt.

  Men vindt een waarheid die op een half A4tje past en prettig klinkt gemakkelijker te bevatten dan een ogenschijnlijk ingewikkeld proces, waarvan niet alle onderdelen overzien kunnen worden.

  Het is een beetje hypocroet.
  Aan de ene kant;
  Als je een gelovige iets vraagt waar hij zo één twee drie geen antwoord op heeft zegt hij; “God is te groot om te bevatten”. (dus als men de evolutie theorie niet kan vatten zou dat best wel eens God kunnen zijn).

  Zodra je echter iets doet of zegt waardoor zij geïrriteerd raken (of jaloers of welke negatieve emotie dan ook), dat weten ze opeens wel heel zeker wat God wil.

  Dus ze reageren op een onderbuikgevoel en proberen dat met (kromme) logica te rationaliseren en goed te praten.

  (kzou dit niet weten als ik het niet bij mezelf zou herkennen).

  Midas is trouwens een held, maar ik vraag me af hoe een gesprek tussen hem en een echte ‘haatbaard’ zou verlopen.

 2. Religie zit helaas zo verschrikkelijk diep in de mensheid geworteld dat het gewoon nooit zal verdwijnen. Het is best beangstigend als je erover nadenkt dat 99% van de wereldbevolking (denk dat dat wel aardig in de buurt komt) een bepaalde religie aanhangt. Als ze nou allemaal hetzelfde zouden geloven…maar nee, er zijn tig verschillende soorten religies, en zelfs binnen een bepaalde stroming zijn er weer aftakkingen. Dat zegt genoeg over de ‘geloofwaardigheid’ van het geloof.

  Ik kan echt wel begrijpen dat duizenden jaren geleden de mensheid een beetje begon na te denken over het leven en het ontstaan van dingen. En dat daar uit pure onwetendheid en angst allerlei verhalen uit voort kwamen. Mensen willen nou eenmaal overal een verklaring voor hebben, en als die verklaring er niet komt, dan wordt er een verhaaltje verzonnen. Dat er tegenwoordig echter nog steeds in diezelfde duizenden jaren oude verhalen wordt gelooft als zijnde de ‘waarheid’, (ondanks de vele wetenschappelijke bewijzen die ze regelrecht degraderen tot sprookjesboek niveau), geeft wel aan hoe treurig de geestesgesteldheid van de mens daadwerkelijk is.

  Ik wordt er helemaal gallisch van als ik zo’n man als die arkenbouwer bloedserieus hoor praten over ‘Adam en Eva’, en dat er dinosaurussen op de Ark van Noach aanwezig waren!Maarja, dat soort mensen worden al gehersenspoelt met religieuze verhalen zodra ze de baarmoeder hebben verlaten, dus misschien kunnen we het ze nog niet eens kwalijk nemen ook. Het lijkt ook wel alsof ze zichzelf vrijwillig dom willen houden. Onwetendheid is immers een stuk veiliger dan geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid…

  Een aantal jaren geleden kwamen er nog regelmatig jehova’s bij ons aan de deur, en op een bepaalde maandagochtend deed ik de deur open toen er aangebeld werd. Stond er opeens een wat oudere man voor m’n neus die mij wou bekeren. Tering, en dat op de vroege maandagochtend! Hij begon al direct te zwetsen over het feit dat er zoveel ‘wonderlijke’ dingen op de wereld zijn waar hij geen verklaring voor had, en het dus wel het werk van ‘god’ ‘moest’ zijn. Ik vroeg hem vervolgens dus welke dingen hij bedoelde. Hij had het toen onder andere over al die techniek van tegenwoordig, wees vervolgens naar de lucht en zei zoiets van; "Kijk bijvoorbeeld naar al die vliegtuigen die door de lucht vliegen, en naar de auto’s die overal rondrijden. Ik kan zoiets niet maken."

  Ja, dus?! Meneer kan eigenhandig geen vliegtuig of auto maken en dus is het direct het werk van ‘god’? Haha, zie hier de bekrompen visie van de religieuze mens. Ik zei tegen hem (alsof hij dat niet wist…) dat deze objecten door technisch opgeleide mensen zijn gemaakt die er jaren voor op school hebben gezeten. Toen ging hij daar weer tegenin door te zeggen dat ze hun kennis van ‘god’ hebben gekregen. Ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan he?! Dat was dus einde ‘gesprek’…

  Om nog maar even op het filmpje terug te komen…Het is op zich wel vermakelijk om een discussie tussen een creationist en een darwinist te zien, maar eigenlijk is het een kansloze actie. Er zal namelijk nooit en te nimmer een goed gesprek ontstaan omdat creationisten totaal irrationeel zijn. Hoeveel wetenschappelijke bewijzen je ook aandraagt, je zal dat metersdikke ‘religie-pantser’ slechts van een klein deukje kunnen voorzien, maar er doorheen kom je nooit…