Open Source en Linux sceptici

Al jaren experimenteren computergebruikers met het gratis en open source besturingssysteem Linux. Volgens een relatief kleine groep enthousiaste, ervaren gebruikers is Linux beter dan Microsoft Windows.

Een redelijk lange tijd hebben Linux-adepten zich op het Internet ongestoord kunnen uitlaten over hoe goed Linux is en hoe slecht en gevaarlijk Microsoft is. Het open source model wordt aangedragen als de oplossing voor problemen met software qua gebruikersvriendelijkheid, veiligheid, openheid en kosten.

En inderdaad, er is een significante hoeveelheid open source software beschikbaar die zeer goed bruikbaar is. Zo gebruik ik voor mijn Randstad Repeaters stream Icecast en loopt deze webserver onder andere op de pakketten Apache, MySQL en PHP. Allemaal open source en zeer bruikbaar.

Toch is het besturingsyssteem Linux niet perfect. Waar in Windows een hoop dingen met een paar muisklikken klaar zijn moet je vaak bij Linux de commandline induiken en voor de meeste mensen cryptische commando’s invoeren.

Ook zijn bepaalde basisfunctionaliteiten niet aanwezig die je toch wel zou verwachten in een systeem voor eindgebruikers. Linux kan out of the box bijvoorbeeld geen MP3 (toch wel zo’n beetje het meest gebruikte audioformaat) afspelen. Het antwoord uit de open source gemeenschap is dan dat MP3 niet ondersteund wordt omdat het een gesloten standaard is. Het patent op MP3 is op dit moment (nog) in het bezit van grote multinationals als Thomson. Verder suggereert men dan de open source standaard Ogg Vorbis te gebruiken. Deze standaard geeft een betere geluidskwaliteit dan MP3 (ik gebruik het zelf ook op mijn stream) maar het feit is dat het gewoon door het leeuwendeel van de portable MP3 spelers niet wordt ondersteund. Helaas, Ogg Vorbis is dus geen antwoord naar eindgebruikers die MP3 functionaliteit verwachten.

Een andere standaard, Flash Video, is ook problematisch onder Linux. Je mag van geluk spreken als je deze content zonder haperen aan de slag krijgt. En zo is er wel meer content die gebruik maakt van proprietaire techniek die niet zomaar in Linux is af te spelen of te bekijken.

Bezitters van dure videokaarten met hardwareversnelling kunnen daar in Linux maar beperkt gebruik van maken. Door het beperkte marktaandeel van Linux gaan hardwarefabrikanten niet zonder meer drivers voor Linux maken.

Er zijn ook een aantal zaken die in Linux onnodig ingewikkeld zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld tientallen zgn. window managers waardoor het uiterlijk van Linux zeer kan verschillen en je dus niet zonder meer een universeel programma met een Graphical User Interface maken omdat er nu eenmaal verschillende window managers zijn. Dit is niet van toepassing op Windows en Mac OS X.

Geluid in Linux kan uiteraard weer op verschillende manieren aangestuurd worden via systemen zoals ALSA en OSS. Maar waarom is er niet gewoon een systeem?

Het antwoord waarom Linux zo complex is is lijkt te komen door de ideologie achter open source. Men stelt dat gebruikers de keus moeten hebben tussen verschillende systemen. Hierbij lijkt men uit het oog te verliezen dat sommige dingen gewoon gestandardiseerd moeten worden omdat het anders gewoon een chaos wordt.  Eindgebruikers hebben een systeem nodig dat consequent en eenduidig is. Laat het compileren, rommelen met windowmanagers en geluidssystemen maar aan de die-hard nerds over.

Ondertussen is zijn er diverse critici van de open source gedachte gekomen. Men is soms behoorlijk sarcastisch en cynisch maar wijst ook terecht op lopende problemen. De heilige koe-status van Linux en open source is niet meer vanzelfsprekend.

Interesse in de standpunten van open source en Linux critici?

http://linuxhaters.blogspot.com/

http://linux-haters-redux.blogspot.com/

Verder nog een voorbeeld van een schuimbekkende Microsoft hater, die geen problemen heeft met het gebruiken van allang opgeloste problemen met Windows voor zijn argumentatie:

http://www.vanwensveen.nl/rants/microsoft/IhateMS.html

Groeten,

Johan


4 Responses to Open Source en Linux sceptici

  1. Hey Johan!

    Erg fraai en duidelijk stukje over de CONS van linux.
    Ik zelf heb al verschillende distrubuties van linux gebruikt maar er was telkens wel iets wat niet werkte, wat ik erg jammer vond.

  2. Linux is ook nog steeds een disaster als werkstation OS. Ik heb er acht jaar geleden mee geëxperimenteerd. Vandaag de dag moet ik nog steeds lachen om dingen als Ubuntu. Het ziet er allemaal een stuk gelikter uit en de hardwaredetectie is beter, maar het is nog steeds een samengeraapte zooi tooltjes. Een klant van me wilde van Windows af, per se. “Goed, neem een Appletje, maar begin niet aan Linux”, zei ik nog. Advies uiteraard niet opgevolgd en ik kan hier een pagina vol aan problemen opschrijven…. en dan hebben we het nog niet over de inconsistentie van de diverse elementen in de GUI. Als server OS is het naast FreeBSD niet te missen, maar Linux is simpelweg niet rijp als werkstation OS, face it!

  3. In mijn ogen is de gemiddelde Linux gebruiker gewoon een gefrustreerde Windows/Microsoft hater met teveel vrije tijd…

    Als het echt allemaal zo superieur is, waarom wordt er dan inderdaad niet gewoon een standaard user interface gemaakt zodat iedereen relatief gemakkelijk ermee overweg kan? Op deze manier zal het nooit de massa bereiken, en slechts toegankelijk zijn voor de gemiddelde pc-nerd. En zelfs die is nog aan het kloten om alles perfect draaiend te krijgen…

  4. Het probleem is dat al die nerds in alles een keuze willen hebben, terwijl de eindgebruiker hier niet mee lastig gevallen wilt worden.

    Maar ook als power user stel ik dat er gewoon teveel keuze is. Teveel losse systeempjes en hun eigen aanhangers zorgen ervoor dat MS niet eens “verdeel en heers” hoeft te spelen, dat doen de Linux freaks zelf wel!

    Wat ik trouwens zeg is vooral van toepassing op de desktop. Als server platform is Linux terecht een grote speler op de markt. Ik heb deze server vanwege voordelen zoals stabiliteit, laag processorgebruik en efficiëntie omgezet naar Linux en het bevalt me zeer. Maar op de desktop? Nee, daarvoor is het niet uitontwikkeld en de vraag is of het dat ooit gaat worden.

    Nogal wat voorstanders van Linux hebben in mijn ogen namelijk onrealistische politieke ideeën. Zoals dat alle software gratis en open-source dient te zijn. Op zich is er niks mis mee dat mensen in hun vrije tijd software in elkaar zetten. Maar er zijn ook mensen voor wie het werk is en die daarvoor beloond moeten worden, en dat is nogal moeilijk te combineren met de ideologie van FOSS.

    Activisten willen vaak zwart-wit denkbeelden pushen en dat zie je ook bij Linux. Alles wat niet open-source en gratis is is niet goed. Hebben ze ooit nagedacht over een mengeling van open en propriëtaire techniek? Ik gebruik ook Windows XP in combinatie met redelijk wat open source pakketten (Paint.NET, Open Office, VLC, Mozilla Firefox) en het bevalt me prima…