Politisering van de Zombie Walk

Toronto zomibie walk 2010

Films met zombies, altijd leuk. Jezelf optuigen als zombie en en grote groepen door de stad lopen en mensen de stuipen op het lijf jagen en chaos veroorzaken, nog veel leuker!

Het fenomeen Zombie Walk is nooit geheel apolitiek geweest. Veel films met zombies hebben ondanks het sensatie- en geweldsgehalte vaak een onderliggende boodschap, en dit uit zich natuurlijk ook in de Zombie Walk zelf. Zo is in de klassieker Night Of The Living Dead uit 1968 de hoofdrolspeler een Afrikaans-Amerikaanse man die ondanks de hordes zombies die het op hem gemunt hebben het hoofd koel houdt. Je zou dus  kunnen stellen dat deze film een antiracistische boodschap heeft. Meer algemener is het fenomeen “zombie” ook een verwijzing naar de consument welke alleen maar hersenloos consumeert en niet “bewust” is.

Afgelopen weekend was er in Amsterdam veel onrust vanwege een pro-Geert Wilders demonstratie van de EDL. Er werden op andere lokaties een aantal tegendemonstraties gehouden, waaronder ook de The Big Blond Partij Voor de Vrijhaat Zombie March. Een Zombie Walk dus, maar ook een overduidelijke anti-Geert Wilders boodschap. Op zich niks mee, ik ben zelf absoluut geen fan van de heer Wilders, maar is het wel de bedoeling dat de Zombie Walk een dergelijke politieke inhoud krijgt?

In het gelinkte Indymedia artikel is er een link naar rebelact.nl, een site van mensen die zich bij buitenparlementair linkse demonstraties als soldaat/clown verkleden, bedoeld als “ludieke actie”. Het lijkt er dus op dat de clowns het fenomeen Zombie Walk ontdekt hebben en het vervolgens bij demonstraties gaan inzetten.

Ik denk dat het beter is dat de Zombie Walk zijn oorspronkelijke opzet behoudt, namelijk plezier hebben, onschadelijke chaos veroorzaken met een licht maatschappijkritische ondertoon indien mensen dat uit wensen te dragen (want voor velen is het natuurlijk gewoon een verkleedpartij). Helaas lijkt het erop dat de Zombie Walk door activisten gekaapt gaat worden is, want er zijn al twee eerdere Zombie Walks door activisten georganiseerd. Jammer…

Nog even wat anders met een iets minder serieuze toon: Ik ben niet echt voor het vieren van Halloween in Nederland,die stomme uitgeholde pompoenen kennen we nu wel. In plaats daarvan zie ik liever Dia de los Muertos. Het heeft een toffere naam en is gewoon leuker! Suikerschedels anyone?


Comments are closed.