Usenetfiguren (Troll alert!)

Al jaren maak ik gebruik van het ouderwetse Internetmedium Usenet. Dit is een systeem waarbij een wereldwijd netwerk van usenetservers berichten van gebruikers van die servers uitwisselen.

Usenet is niet centraal beheerd. Iedereen kan een server opzetten en bepalen welke nieuwsgroepen en gebruikers zijn toegelaten. Aangezien het totale aantal groepen zeer groot is zal een server over het algemeen alles doorgeven mits het niet expliciet geblokkeerd is.

Het is mogelijk om Usenet te modereren, dwz berichten van gebruikers te wissen zodat een groep weer leesbaar is. Maar servers hoeven niet verplicht te luisteren naar de zgn “cancels” van andere usenetservers.

Uiteindelijk is Usenet dus een systeem waarbij men uitgaat van welwillende gebruikers. Vroeger was dat ook inderdaad het geval aangezien Usenet voor het eerst werd opgezet om berichten tussen universiteiten uit te wisselen. Tegenwoordig heeft iedereen toegang tot Internet en daarmee ook Usenet. Is het bij een forum op basis van een dynamische website zeer goed mogelijk om onbeschofte misbruikers te blokkeren, dit is helaas niet het geval bij Usenet. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een medium waar redelijk wat mensen rondhangen die “typisch” gedrag vertonen. Op de Nederlandse nieuwsgroepen is er sinds jaren een bepaalde groep “kleurrijke” personen die profiteren van de beperkte moderatiemogelijkheden van Usenet. Hieronder uitgelicht een aantal van deze mensen, voor lering ende vermaak…

Tip: Wil je van deze personen meer lezen? Gewoon de naam in Google Discussiegroepen intypen is voldoende.

Ome Johan

Karakteromschrijving: Ome Johan is al vele jaren een plaag voor Usenet, met in het bijzonder de groepen nl.internet.misbruik, alt.madcrew en nl.support.zelfmoord, en elke andere groep waar hij mensen op de kast kan jagen. Hij krijgt voldoening uit het beledigen en afzeiken van mensen, op een zeer lompe manier. Typisch is dat hij graag misbruik maakt van uitingen die meestal alleen worden gebruikt als het om iets serieus gaat, zoals het overlijden van een persoon. Ook heeft hij eens een baby via marktplaats aangeboden, dit allemaal puur om aandacht te trekken.

Ome Johan verkeert al jaren op voet van oorlog met bepaalde mensen die Usenet beheren en zijn berichten cancelen. Deze mensen zijn vaak het mikpunt van zijn boosheid als hij weer eens (terecht) wordt gecanceld. Vroeger werd Ome Johan zeer vaak gedwongen van (inbel) Internetprovider te wisselen omdat er veel klachten over hem werden verstuurd. Tegenwoordig maakt hij gebruik van redelijke “bulletproof” servers en wisselende namen.

Typische onderwerptitel: <vijand> IS VANDAAG OVERLEDEN

Kenmerkende quote: Zeg smeerlap, besmeur niet een ander met je vieze vunzigheden, anders zoek ik je op en sla ik een wak in je schedel. Ik heb het niet op kleuterneukers begrijp je me ???


Willem-Jan Markerink

Karakteromschrijving: Willem-Jan heeft een behoorlijke obsessie met politiek en vooral als in combinatie met het onderwerp “milieu”. Zijn mening over alles is vrij simpel samen te vatten: Alle politici zijn corrupt, en elk plan om milieuvervuiling aan te pakken is nutteloos. Is er sowieso wel sprake van milieuvervuiling?

Willem-Jan steekt erg veel tijd in het vinden van onderwerpen waar hij op kan reageren, en op “bewijzen” voor de meningen die hij heeft over het milieu en politiek.

WJM post veel in nl.wetenschap (over global warming bijvoorbeeld) en nl.politiek. Maar hij is ook genoeg in andere groepen te vinden als er zich daar “laaghangend fruit” aanwezig is, dwz discussies waar hij op kan inhaken met zijn “expertise”.

WJM maakt opvallend genoeg vrij netjes gebruik van Usenet. Geen flooding, schelden en het continu veranderen van naam. Wie dat wilt kan hem gemakkelijk killfilen. Verder lijkt hij een typisch product van de laatste jaren van populisme en fortuynisme in de politiek, een zeer “mondige” burger die op alles commentaar wil hebben.

Typische onderwerptitel Het ecofascisme kent noch grenzen, noch schaamte….

Kenmerkende quote: Je bedoelt dat er geen oplossing is zolang NL slaafs blijft buigen voor EU-
en UN-richtlijnen.  Ene Pim vond dat bijna tien jaar geleden al het grootste kwaad.

Bert (A W RvB)

Karakteromschrijving: Bert is een hoogstwaarschijnlijk werkloze man uit de Utrechtse kansenwijk Zuilen. Hij hangt vooral rond in nl.wetenschap en post daar vrijwel alleen maar dingen die met het paranormale en UFO’s te maken hebben. Elk bericht wordt steevast van een titel van meerdere regels voorzien en berichten bestaan vaak uit copy & paste van Amerikaanse maar soms ook  Nederlandse sites die zich bezighouden met zijn geliefde onderwerp.

Bert’s berichten worden vrij vaak met hoon ontvangen, waarna Bert zich opwindt en de mensen die het durven om zijn rare hersenspinselen te bespotten uitmaakt voor rotte vis. Bert is namelijk heilig overtuigd van alle verhalen over complotten, UFO’s en cryptozoölogische verschijnselen die door zijn “geloofsgenoten” op het Internet worden geplempt.

Dit alles leidt over het algemeen tot discussies die weinig met wetenschap te maken hebben maar wel een bron van vermaak kunnen zijn. Het is alleen jammer dat Bert de ruis/signaalverhouding op nl.wetenschap behoorlijk verstoort en er eigenlijk weinig echte interessante discussies plaatsvinden.

Typische onderwerptitel: Art Campbell zal getuigenissen onthullen van getuigen die aanwezig waren bij de geheime ontmoeting in 1955 van president Eisenhower en buitenaardsen op de luchtmachtbasis Holloman,

Kenmerkende quote: Ik kan er ook niets aan doen dat het merendeel van de posters hier tot het schorem behoort wat vaak van de hogere scholen en universiteiten afkomt die zelf wel schijnt te beslissen wat wel of niet tot nl.wetenschap behoort. En als het ze niet bevalt dan beginnen ze te klieren. Wist niet dat dat in het Charter stond.

En als laatste, niet geheel onverwacht is er zelfs een complete website aan Bert gewijd.

Eliyahu

Karakteromschrijving: Zoals de naam al doet vermoeden is deze poster een lid van het Uitverkoren Volk. Hij heeft ook maar een  missie, en dat is de gojim van het nut van besnijdenis te overtuigen. Eliyahu gelooft heilig dat besnijdenis de oplossing is voor de verspreiding van AIDS. Toegegeven, er bestaat licht bewijs voor een verminderd risico op HIV maar dit is vooral van toepassing op de besmettingsrichting man -> vrouw. Tevens is een barriëre (condoom) tussen de slijmvliezen een veel betrouwbaardere bescherming welke beide sexpartners beschermt. Uiteraard heeft Eliyahu geen zin in discussies gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, hij stelt zich liever op als een ouderwetse, cryptoreligieuze zeurkop die steeds hetzelfde plaatje afdraait. Dat hij zich hiermee tot een karikatuur maakt en slechts weinigen overtuigt deert hem niet.

Zoals verwacht post Eliyahu veel in nl.wetenschap en nl.religie.

Oh ja, Eliyahu begint zijn posts altijd met Bs’d wat staat voor de Hebreeuwse spreuk B’siyata de’Shemayia wat grofweg “Met de hulp van de Hemel” betekent. Dit is natuurlijk uitermate gemakkelijk om mee te filteren. Alles wat Eliyahu post of wat van hem wordt gequote vang je hier mee…

Eliyahu heeft ook een mooie website vol met praatjes over zijn persoonlijke obsessie, voorhuidloze jongeheren.

Typische onderwerptitel: Can mass male circumcision stop the spread of AIDS?

Kenmerkende quote: Het is ongeveer het verschil tussen neuken met een dik condoom om en  zonder.

Er zijn 2 mogelijkheden voor een onbesnedene; of je ligt in je  voorhuid heen en weer te rollen, of de voorhuid hoopt zich op achter de eikel tegen de eikelrand.

In beide gevallen wordt de eikelrand niet zo goed gemasseerd door de  vaginawand als wanneer de voorhuid helemaal weg is en de eikelrand  helemaal bloot legt.

Yep, op dit soort details zitten we echt te wachten in discussies…

R. Wereldsman

Karakteromschrijving: Het personage Wereldsman is net zoals Willem-Jan Markerink en Eliyahu  geconcentreerd op één issue. Bij Wereldsman is dat racisme. Het blanke “ras” is inherent racistisch en zal voor eeuwig voor zijn zonden moeten boeten. Nee,erger nog, racisme is een een typisch blanke trek. Haat tussen niet-blanken of naar blanken bestaat misschien wel maar is nooooit racisme. Het is namelijk de blanke die de niet-blanken onderdrukt en dat is de oorzaak van alle problemen.  Als we Wereldsman moeten geloven is het allemaal onze schuld dat in Afrika negers elkaar afmaken met kapmessen en elkaar van gaatjes van 7,62 mm voorzien.

Uiteraard is Wereldsman niet in staat tot enige discussie en is zijn enige reactie het eindeloos herhalen van hetzelfde mantra: blanken zijn de originele racisten. Ik weet het wel beter, racisme, xenofobie, vreemdelingenhaat of hoe je het ook wilt noemen is een sluimerend instinct dat bij iedereen aanwezig is. Let wel, dit betekent geenszins dat ik het daarom goedkeur!

Typische onderwerptitel:Weer een mooi staaltje ontkenning van rioolratterij(racisme)

Kenmerkende quote: Omdat het de racistische blanken nooit zal lukken ondanks hun overmacht aan  wapens om de moslims te verslaan.  De racistische blanken zullen de moslims net als de Indianen moeten  uitroeien aangezien het de racistische blanke  ook nooit gelukt is de Indianen te onderwerpen met geweld. Indianen en moslims doden kan maar onderwerpen niet!

Tot zover mijn collectie losgeslagen Usenetfiguren. Misschien meer in de toekomst…


Comments are closed.