Repeaterbeleid en het AT

De laatste tijd ben ik weer wat meer bezig met de zendamateurhobby en er zijn wat dingen die mij minder bevallen in de huidige gang van zaken rond repeaters en de invloed van het Agentschap Telecom op de hobby van zendamateurs.

Een aantal maanden geleden kwam ik er achter dat de repeater PI2NOS te Hilversum uit de lucht was. Na navraag bleek dat de repeater was uitgezet vanwege problemen met de benodigde vergunning. Repeaters zijn namelijk voor een groot deel onbemande stations en moeten uiteraard aan bepaalde regelgeving voldoen. Dat is begrijpelijk maar in dit geval is dus een repeater uitgezet puur vanwege beleid. Er was geen sprake van piraterij, gerotzooi of storingen op andere gebruikers. Toch werd een prachtrepeater met een flink bereik en vele serieuze gebruikers puur vanwege beleid van het AT uit de lucht gehaald.

Op forums zijn er voldoende negatieve meningen over het AT te vinden over dit soort zaken en om eerlijk te zeggen heb ik zelf weinig goeds te zeggen over deze overheidsinstantie. Het AT bemoeit zich in mijn ogen teveel met de details van onze hobby en wordt daarbij geen strobreed in de weg gelegd door de vertegenwoordiging van zendamateurs. Wat betreft repeaters heeft dit bijvoorbeeld geresulteerd in het uitzetten van PI2RTD ‘s nachts (te “ingewikkeld” om de piraten op te sporen), het uitschakelen van PI2FLD (eveneens, te “moeilijk” om nonconforme zendamateurs en piraten te weren) en in het algemeen beleid creëren welke het opzetten van repeaters zo veel mogelijk bemoeilijkt.

Het zou beter zijn als alle regelgeving en beleid van het AT teruggaat naar de basis. Of een regio een repeater nodig heeft kunnen zendamateurs zelf bepalen, evenals hoeveel bereik een repeater heeft. Als er sprake is van misbruik dienen de misbruikers te worden gestraft, niet de repeater en de beheerders daarvan.

Gezien het de houding van het AT heb ik het vermoeden dat deze instantie zendamateurs liever ziet gaan dan komen en liever €€€’s ziet voor het frequentiespectrum wat wij gebruiken. Door middel van dergelijk beleid probeert men onze hobby langzaam de nek om te draaien.

Helaas heb ik weinig hoop dat er eens een duidelijk protest komt vanuit de zendamateurs, want het dogma onder de gouden dasspelden welke de zendamateurs “vertegenwoordigen” is altijd al geweest dat we maar lief voor de overheid moeten zijn want tenslotte mogen we voor weinig (en tegenwoordig voor nop) gebruikmaken van de frequentieruimte.

Als laatste nog het volgende:  Volgens het AT en zendamateurs zijn repeaters “experimenten”. In mijn ogen zijn ze dat niet. Het zijn voorzieningen om zendamateurs met elkaar contact te laten leggen en te communiceren over de hobby. Experimenteren is onder andere zelf iets in elkaar knutselen en proberen verre verbindingen te maken met mensen over de hele wereld. Communiceren over je experimenten is geen experiment op zich, hoe moeilijk is dat te begrijpen?


3 Responses to Repeaterbeleid en het AT

  1. Heb je al gezien dat je hele forum verziekt is door Russische spammers…?

  2. Ik heb al die spam weer fijn naar het Oostfront teruggemept André 🙂

  3. Forum ff opzij gezet, geen zin in een forum met nauwelijks traffic te gaan beschermen tegen spam…