Occupy Utrecht

(Alle foto’s staan hier )

De laatste dagen kwam ik vanwege mijn hobby fotografie in contact met de Occupy beweging. Ik was al op de hoogte van het fenomeen en het leek me leuk om er een paar plaatjes van te schieten.

Activisme is tegenwoordig minder populair, we gaan niet meer met zn tienduizenden de straat op tegen de neutronenbom. Op weblogs zoals Geenstijl worden activisten weggezet als “beroepsboeroepers” en wordt de suggestie gedaan dat ze niet moeten zeuren en niet zoals iedereen aan het werk moeten en belasting betalen.

Ik sta wat betreft mijn mening over activisme in het midden. Ik ben van mening dat er wel degelijk zaken spelen waar mensen zich krachtig over zouden moeten uitspreken en dat de gemiddelde burger teveel pikt van de overheid. Cameratoezicht, bewaarplicht, vingerafdrukken in identiteitsbewijzen, de id plicht opzich etc. etc. Ook betreft de Occupy beweging ben ik het globaal redelijk met de boodschap eens.

Aan de andere kant zit er een behoorlijke kern van waarheid in de op GS gebezigde term “beroepsboeroepers”. Dit bleek helaas ook het geval bij Occupy Utrecht. De borden van de groep waren bijna allemaal voorgefabriceerd en afkomstig van de Internationale Socialisten, een groep die erom bekend staat demonstraties te “kapen”. De IS wordt binnen buitenparlementair links ook vaak bekritiseerd en ervan beschuldigd een “lege” beweging te zijn welke alleen als doel heeft om groter te worden en macht te kunnen krijgen over grote groepen activisten. Er hingen uiteraard ook nog wat “losse” mensen rond welke verder duidelijk activist waren. Het gewone werkende volk was in geen velden of wegen te bekennen.

Afijn, omstreeks 12:30 werden wat toespraken door twee sprekers gehouden met de bekende IS retoriek. Een voorbijganger stelde een vraag die ik niet verstond, maar het typische was dat de spreker zei “Ja, daar hebben we eigenlijk geen antwoord op…”

Ik was na wat foto’s maken weer mijn eigen weg gegaan en wat boodschappen in de stad gaan doen. Bij wat rondfietsen rond het centraal station kwam ik de groep weer tegen bij het Beatrixtheater, alwaar een CDA congres plaatsvond. De actievoerders waren hier ook bewust naar toe te gaan om de “schuldigen” van de economische crisis vriendelijke toe te roepen. Er werden leuzen geroepen over onder andere Mauro en dat de CDA’ers de 1% waren. Wederom was er een toespraak. Een persoon die ik kende was uit de groep gelopen omdat het haar allemaal een beetje te schreeuwerig werd. We waren het erover eens dat de demonstratie op dat punt een nogal eenrichtingsverkeer was geworden. Toch stond een van de meest zichtbare activisten van de groep toch met wat CDA’ers te praten. Een van de andere activisten compenseerde hiervoor door opzichtig foto’s van de kapitalistische CDA “boeven” te maken. Uitermate treurige interessantdoenerij vond ik dat eigenlijk.

Eindconclusie: Occupy Utrecht wordt door beroepsactivisten van o.a. de IS gerund en is opportunistisch van aard, men heeft overduidelijk een kans gezien om “eindelijk” eens gehoord te worden en springt daar bovenop.

 

 


Comments are closed.