Gefilterd internet en netneutraliteit

Een van de grootste klanten van mijn werkgever, de internetprovider Kliksafe, biedt gefilterd internet aan. Door middel van het filter probeert men toegang tot het internet te geven maar zaken welke niet horen binnen de levensvisie van de (hoofzakelijk bevindelijk Gereformeerde) klanten ontoegankelijk te maken.

Ik vind zelf gefilterd internet een slecht idee. Er staan inderdaad slechte zaken op het internet en ook veel dingen die niet met mijn levensvisie overeenkomen. Ik heb echter de keuze om bepaalde sites gewoon niet te bezoeken. Tevens heeft het filter van Kliksafe onder andere het doel mensen zover mogelijk van kennis te houden welke hun levensbeschouwing tegenspreekt. Toegang tot informatie over dingen zoals evolutie, de leeftijd van het universum, atheïsme en scepticisme wordt door het filter bewust moeilijker gemaakt.

Ik ben tegen het idee van gefilterd internet. Ik ben echter voor eigen verantwoordelijkheid van mensen. Ik vind dus dat mensen zelf de keus mogen maken om gefilterd internet af te nemen.

Onze overheid vindt dat echter niet. Er liggen plannen op tafel om ISP’s te verplichten ongefilterde toegang aan te bieden. Dat is opzich een nobel streven maar voor Kliksafe klanten geldt dat zij bewust de keuze hebben gemaakt om gefilterd internet af te nemen. Als zij ongefilterd internet willen staat het hen vrij om naar een “normale” ISP over te stappen.
De overheid zou zich moeten realiseren dat netneutraliteit inhoudt dat er ten allen tijde ongefilterd internet als product beschikbaar zou moeten zijn voor de klant, en dat is momenteel al voldoende geborgd.

Een van de politici in het gelinkte RefDag artikel, PvdA’er Marcel van Dam, zegt het volgende:

Ik snap overigens best dat je als ouders je kinderen wilt beschermen tegen van alles en nog wat op internet dat niet goed is, maar uiteindelijk is die bescherming ten diepste natuurlijk een illusie: op straat kun je die gevaren ook niet buitensluiten. Het lijkt mij daarom slimmer om kinderen vooral weerbaar te maken.

Ik ben het hier in de essentie mee eens, maar de heer van Dam beseft niet dat hij niks te maken heeft met de levensbeschouwing van mensen en hoe ze hun kinderen opvoeden. Dat is hun eigen zaak en verantwoordelijkheid.

Vrijheid proberen op te dringen aan mensen werkt over het algemeen niet, men moet zelf deze vrijheid willen. Als ik op Google “Kliksafe” invoer wordt het automatisch aangevuld met “omzeilen”, er zijn dus voldoende mensen op zoek naar vrijheid.

Toevoeging 5/1/2013:

Omdat Kliksafe wettelijk verplicht is om ongefilterd internet aan te bieden onder netneutraliteit heeft men een opzet bedacht om hieraan te voldoen.

Dit is weer typisch een Nederlandse gang van zaken, er is slecht nagedacht over de definitie van netneutraliteit. Dit zou moeten betekenen: “Elke consument moet vrij en ongefilterd internet kunnen afnemen” maar de praktijk is “Ook als je geen behoefte hebt aan vrij internet moet je dit afnemen, of anders…”

Kliksafe zet dus nu zelf een (weliswaar expres complexe) manier op officieel vrij internet te kunnen leveren, terwijl dit in de praktijk zelden gebruikt gaat worden.

Aan de andere kant is het ook een  “collateral damage” want juist de algemene toepassing van de wet betekent dat alle ISP’s (ongeacht motivatie voor filtering, knijpen, shaping) e.d.  in het gareel worden gehouden en vrij internet moeten aanbieden.

 

 

 

 

 

 

 


4 Responses to Gefilterd internet en netneutraliteit

  1. ” Tevens heeft het filter van Kliksafe onder andere het doel mensen zover mogelijk van kennis te houden welke hun levensbeschouwing tegenspreekt” = gevalletje klok en klepel.
    Prima zo’n blog, maar baseer je wel op feiten.

  2. Herman, ik zou het waarderen als je uitlegt wat er niet klopt aan mijn vaststelling.

  3. Even gewoon een mening vanaf mijn kant;

    Sinds een aantal jaar ben ik een tevreden Kliksafe-gebruiker. Waarom? Als reformatorisch-christen ben ik er van overtuigd dat we ons (christenen) moeten beschermen voor negatieve invloeden van het mooie internet. Het is jammer dat een filter noodzakelijk is. De overheid heeft dit overigens al doorgevoerd. Niet zo zeer omdat zij Kliksafe of andere provider wilt dwarsbomen, maar om providers als KPN te verbieden om bepaalde diensten (denk aan WhatsApp) te blokkeren om zo het aantal SMS’jes weer op te voeren.

    Kortom; Kliksafe geeft een christen veilig toegang tot internet en werpt een muur op voor alles wat niet volgens Zijn wil is.

  4. Het probleem is gewoon dat de overheid twee dingen door elkaar haalt, nl het zelf willen filteren van internet voor wat voor reden dan ook, en het zorgen voor toegang tot ongefilterd, onafgeknepen internet.

    Het eerste is een keuze van de klant, het tweede een verplichting van providers welke vrij internet aanbieden.

    Volgensmij denken politici op deze manier voor meer “vrijheid” te zorgen, maar het is hun zaak niet om te bepalen of mensen gefilterd internet mogen hebben. Als ik bijv. “kindvriendelijk” internet wil afnemen met een filter bij de ISP moet dat gewoon kunnen, zolang ik maar de mogelijkheid heb om in de vrije markt ongefilterd internet af te nemen.