Kneiterharde audio-onzin

 

Don't cross the streams! by realblades, on Flickr

Een vriend stuurde mij op een chatkanaal de volgende pagina toe:

http://www.kempelektroniks.com/General/Tweaks.aspx

Ik dacht eerst bij een Nederlandstalige parodie op een doorgeschoten hifispecialist te zijn gekomen, maar naar enig gescroll kwam ik erachter dat alles op deze site gemeend was. Genoeg andere Nederlandse sites met “speciale”, enorm dure kabels welke, ondanks keiharde tegenargumenten uit de natuurkunde een enorme geluidsverbetering zouden moeten brengen.

Ik heb altijd vermaak gehad aan de hilarische, pretentieuze claims op vele audiofiele websites en aan hoe men terugkrabbelt als er door sceptici een zgn. dubbelblinde test van de gepromote produkten wordt voorgesteld.De site van Kemp Elektroniks, echter, presenteert een aantal voor mij nieuwe audiofiele “uitvindingen” waarbij ik geestelijk heen en weer werd getrokken tussen schaterlachen en alle vertrouwen in de mensheid verliezen.

Let op: Alleen verder lezen als je dit geestelijk aankan!

Hieronder een bloemlezing van een aantal produkten op de website:

De Audiodesk CD Sound Improver freest – onder een hoek van 36 graden – een randje af van uw CD, DVD of SACD. Het resultaat is een aanzienlijke verbetering in de weergave van uw muziek- en DVD-collectie. Na behandeling zal uw muziek boeiender en echter klinken.

Het duurde niet lang en de eerste pseudowetenschappelijke claims komen langs:

Empirisch is vastgesteld dat een hoek van 36 graden klankmatig optimaal is.

Echter in de praktijk is gebleken uit empirische metingen dat deze verontreinigd zijn met ferro (magnetische) materialen zoals ijzer, nikkel of kobalt waardoor zij de laserstraal kunnen afbuigen.

Empirisch? Ik geloof er geen snars van. Het zou me niks verbazen als het genoemde apparaat de onbalans in een CD juist verergert. Waarom zouden fabriekslijnen na decennia CD’s te hebben geperst nog met een dergelijk probleem zitten? De uitgebreide foutcorrectiemethodes in CD’s DVD’s, BD’s zorgen er sowieso al voor dat fouten door onbalansen en krassen worden geminimaliseerd. Sporen van ferrometalen welke laserlicht afbuigen? Serieus?

Voor optische media heeft Kemp een heel assortiment producten en tips. Men spreekt over het polijsten (niet eens zo’n gek idee) demagnetiseren (natuurkundig absoluut niet van toepassing op optische media), het elemineren van Argon van het produktieproces en als klapstuk het invriezen van CD’s!

De eigenaar van Kemp Elektroniks zegt in een interview op Hifi.nl het volgende:

Momenteel is er incidenteel nog wat discussie op fora die veelal worden bevolkt door mensen die mijn producten helemaal niet hebben geprobeerd en die soms niet eens over een goede installatie beschikken. Mijn echte klanten zijn over het algemeen zeer tevreden; ik heb zeker niet te klagen over belangstelling en waardering.

Juist,.we moeten dus eerst stervensdure spullen aanschaffen en over een “goede installatie” beschikken alvorens we een oordeel over de produkten van Kemp Elektroniks mogen vellen. Natuurlijk zijn de klanten tevreden, waarom zouden ze twijfels hebben in een aanschaf welke eigenlijk uit een geloofsovertuiging is gedaan?
Nergens op de site van Kemp Elektroniks worden claims onderbouwd, er wordt puur gegrossierd in aannames, tot absurditeiten als het toevoegen van Schumann frequenties aan netspanning toe!

Ik heb een mooie naam in gedachte voor dit alles: audiofiele homeopathie. Net zoals homeopathie werkt het niet, wordt er geen noemenswaardige schade aangericht en wordt er uiteindelijk alleen geld van goedgelovige mensen gescheiden.

Goede audio hoeft niet duur te zijn. Een goede versterker, degelijke speakers, voldoende dikke kabels er naar toe en een degelijke verbindingskabel naar je audiobron is alles wat je nodig hebt. Er zijn grotere gevaren voor audio dan goedkope spullen, zoals bijvoorbeeld hedendaagse producers welke mastering zien als een proces waarbij de naald continu bij de 0 dB moet blijf hangen.

Ik link als laatste nog voor de tweede keer in dit artikel de website welke al jaren de vloer aanveegt met audio onzin, het onovertroffen breem.nl .

 

 

 

 

 

 

 

 


4 Responses to Kneiterharde audio-onzin

  1. Pingback:André

  2. Pingback:Johan

  3. Pingback:André

  4. Pingback:Ewout