Kneiterharde audio-onzin

 

Don't cross the streams! by realblades, on Flickr

Een vriend stuurde mij op een chatkanaal de volgende pagina toe:

http://www.kempelektroniks.com/General/Tweaks.aspx

Ik dacht eerst bij een Nederlandstalige parodie op een doorgeschoten hifispecialist te zijn gekomen, maar naar enig gescroll kwam ik erachter dat alles op deze site gemeend was. Genoeg andere Nederlandse sites met “speciale”, enorm dure kabels welke, ondanks keiharde tegenargumenten uit de natuurkunde een enorme geluidsverbetering zouden moeten brengen.

Ik heb altijd vermaak gehad aan de hilarische, pretentieuze claims op vele audiofiele websites en aan hoe men terugkrabbelt als er door sceptici een zgn. dubbelblinde test van de gepromote produkten wordt voorgesteld.De site van Kemp Elektroniks, echter, presenteert een aantal voor mij nieuwe audiofiele “uitvindingen” waarbij ik geestelijk heen en weer werd getrokken tussen schaterlachen en alle vertrouwen in de mensheid verliezen.

Let op: Alleen verder lezen als je dit geestelijk aankan!

Hieronder een bloemlezing van een aantal produkten op de website:

De Audiodesk CD Sound Improver freest – onder een hoek van 36 graden – een randje af van uw CD, DVD of SACD. Het resultaat is een aanzienlijke verbetering in de weergave van uw muziek- en DVD-collectie. Na behandeling zal uw muziek boeiender en echter klinken.

Het duurde niet lang en de eerste pseudowetenschappelijke claims komen langs:

Empirisch is vastgesteld dat een hoek van 36 graden klankmatig optimaal is.

Echter in de praktijk is gebleken uit empirische metingen dat deze verontreinigd zijn met ferro (magnetische) materialen zoals ijzer, nikkel of kobalt waardoor zij de laserstraal kunnen afbuigen.

Empirisch? Ik geloof er geen snars van. Het zou me niks verbazen als het genoemde apparaat de onbalans in een CD juist verergert. Waarom zouden fabriekslijnen na decennia CD’s te hebben geperst nog met een dergelijk probleem zitten? De uitgebreide foutcorrectiemethodes in CD’s DVD’s, BD’s zorgen er sowieso al voor dat fouten door onbalansen en krassen worden geminimaliseerd. Sporen van ferrometalen welke laserlicht afbuigen? Serieus?

Voor optische media heeft Kemp een heel assortiment producten en tips. Men spreekt over het polijsten (niet eens zo’n gek idee) demagnetiseren (natuurkundig absoluut niet van toepassing op optische media), het elemineren van Argon van het produktieproces en als klapstuk het invriezen van CD’s!

De eigenaar van Kemp Elektroniks zegt in een interview op Hifi.nl het volgende:

Momenteel is er incidenteel nog wat discussie op fora die veelal worden bevolkt door mensen die mijn producten helemaal niet hebben geprobeerd en die soms niet eens over een goede installatie beschikken. Mijn echte klanten zijn over het algemeen zeer tevreden; ik heb zeker niet te klagen over belangstelling en waardering.

Juist,.we moeten dus eerst stervensdure spullen aanschaffen en over een “goede installatie” beschikken alvorens we een oordeel over de produkten van Kemp Elektroniks mogen vellen. Natuurlijk zijn de klanten tevreden, waarom zouden ze twijfels hebben in een aanschaf welke eigenlijk uit een geloofsovertuiging is gedaan?
Nergens op de site van Kemp Elektroniks worden claims onderbouwd, er wordt puur gegrossierd in aannames, tot absurditeiten als het toevoegen van Schumann frequenties aan netspanning toe!

Ik heb een mooie naam in gedachte voor dit alles: audiofiele homeopathie. Net zoals homeopathie werkt het niet, wordt er geen noemenswaardige schade aangericht en wordt er uiteindelijk alleen geld van goedgelovige mensen gescheiden.

Goede audio hoeft niet duur te zijn. Een goede versterker, degelijke speakers, voldoende dikke kabels er naar toe en een degelijke verbindingskabel naar je audiobron is alles wat je nodig hebt. Er zijn grotere gevaren voor audio dan goedkope spullen, zoals bijvoorbeeld hedendaagse producers welke mastering zien als een proces waarbij de naald continu bij de 0 dB moet blijf hangen.

Ik link als laatste nog voor de tweede keer in dit artikel de website welke al jaren de vloer aanveegt met audio onzin, het onovertroffen breem.nl .

 

 

 

 

 

 

 

 


4 Responses to Kneiterharde audio-onzin

 1. Het bezitten van een goede geluidsinstallatie zou toch juist dit soort producten totaal overbodig moeten maken? Wat dat betreft is het zo tegenstrijdig als de pest wat meneer Kemp hier zegt. Ik zou dus eerst stervensdure componenten moeten aanschaffen, en daarna nog eens een ‘verbeteringsslag’ moeten maken met een magisch kabeltje o.i.d., om het geluid naar een nog hogere dimensie te kunnen tillen? Als je echt goed geluid wilt koop dan gewoon een goede over-ear hoofdtelefoon + hoofdtelefoon versterker. Voor minder dan 1000 euro heb je dan geweldig gedetailleerd, en kraakhelder geluid. Voor mijn part laat hij z’n kabels en appratatuur door een priester inzegenen, meneer Kemp zal geen cent uit mijn geldbuidel bemachtigen!

 2. Tsja André, dergelijke bedrijven bestaan dus er is blijkbaar toch een markt in. Het is vooral de extreme domheid waar ik me aan erger. Toen ik die site van een vriend kreeg gelinkt dacht ik eerst dat het een parodie was.

  In zo’n beetje elke business worden er mooie verhalen verteld die het allemaal wat rooskleuriger voordoen om een produkt te kunnen verkopen. Dat heet sales, het is niet mijn ding maar het brengt voor mij werk en dus brood op de plank. Dit is echter 100% mooi verhaal en absoluut geen toegevoegde waarde.

  In 030 heb je trouwens ook een hifi zaak, Wilbert Hifi, met 3 verdiepingen. En ook hier weer de bekende onzin:

  http://www.wilbert.nl/lichtnet.htm

  Lichtnetsnoeren die een bepaald karakter aan het geluid geven. Oh ja, ze verkopen ook troep van Kemp!

  Iemand koopt deze meuk, waarom worden anders complete herenhuizen en websites vol met deze troep tentoongesteld?

 3. “Furutech: verfijnde twinkeling”. Ze zijn nog spiritueel ook. Als je de artikelen die op deze website worden aangeboden kan betalen, dan woon je waarschijnlijk zelf ook in een statig herenhuis of in een villa in Blaricum. Dit is écht extreem, als ik die prijslijsten bekijk weet ik niet of ik moet lachen of janken.

  Mocht je een audioset willen samenstellen met de duurste artikelen die ze hier verkopen dan ben je letterlijk meer dan 2 ton kwijt! Kijk voor de grap eens bij het merk Avalon, die hebben speakers die bijna 90.000 euro kosten…

 4. in de audio wereld word ook een hoop onzin verkocht…dat is waar!
  ik doe al niet eens mijn best meer om ”believers” daarvan te verwittigen
  omdat het net als elk ander geloof zorgdraagt oogkleppen.
  ik was eerst ook zo;n ”believer” maar nu weet ik wat in audioland zinvol
  is en wat onzin…m.a.w. welke veranderingen of parameters zijn van invloed
  op de geluidskwaliteit en elke niet.
  speciale voetjes en stekkertjes van honderen (soms veel meer) euros
  dragen niet bij aan geluidsverbeteringen behalfe als het gaat om het ontkoppelen
  van apparatuur of speakers tegenover de ondergrond waar ze op staan.
  met name speakers en cd spelers moeten goed ”ontkoppeld” zijn.
  bij speakers omdat je anders last kunt krijgen van een ”dreunbas” en bij
  cd spelers omdat minder trilingen zorgt dat de cd foutloos afgelezen kan worden,
  zodat de foutcorrectie dan niet/minder in werking gezet word in de cd speler
  hetgeen meestal een rustiger meer natuur getrouw geluidsbeeld kent.
  speciale dure voetjes onder kabels is zinloos,als je iets aan EMC problemen
  wilt doen kun je beter een koperen plaat onder je laminaat/vloerbedekking leggen
  onder de plaats waar de speaker kabels liggen,dit hebben ze bij Polyhymnia op de grond om EMC problemen tegen te gaan en zo een meer ”ruimtelijk” geluidbeeld te verkrijgen. We is het zo dat met betere apparatuur verschillen duidelijker waarneem baar zijn.Echter los van kwaliteit of werkelijkheidsweergave(dat sowieso niet kan via app) is geluid ook nogal subjectief en smaak afhankelijk.
  Einde dit bericht gegroet is allen:-)